Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Terror på dagordningen under Apectoppmöte

Från 2015
Uppdaterad 18.11.2015 07:12.
Apec-toppmöte i Manila november 2015.
Bild: EPA/RITCHIE B. TONGO

Terrorattackerna i Paris kastar nu sin skugga också över ett evenemang som ordnas på andra sidan av jordklotet. Rekordartade säkerhetsåtgärder har tagits i bruk under det ekonomiska samarbetsforumet Apecs årliga toppmöte som på onsdagen inleddes i Filippinernas huvudstad Manila.

Både poliskåren och armén är försatta i högsta beredskap. 30 000 poliser och soldater har i uppgift att hindra att terrorattacker genomförs medan presidenterna Barack Obama, Xi Jinping och 19 andra ledare befinner sig i Manila.

Apec består av länder som omger Stilla havet. Toppmötena ska egentligen fokusera på ekonomiska frågor, men den här gången behandlar ledarna också terrorismen.

Det två dagar långa mötet utmynnar i en kommuniké som bland annat väntas förplikta medlemsländerna att försvåra militanta gruppers ansträngningar att ordna finansiering.

Värdlandet Filippinerna har länge förgäves försökt kväsa den ökänt brutala muslimska terrororganisationen Abu Sayyaf, och också i Indonesien har terrorister genomfört flera blodiga attacker.

Filippinska militärkadetter väntar på uppdrag inför Apec-toppmötet i Manila i november 2015.
Bildtext Filippinska militärkadetter väntar på uppdrag inför Apec-toppmötet i Manila.
Bild: EPA/FRANCIS R. MALASIG

Kina oroar

Under bilaterala diskussioner ämnar Obama dessutom ta upp de allt mer brännbara tvisterna om omstridda atoller på Sydkinesiska havet. Det här förargar Kina som gör sitt bästa för att se till att tvisterna inte behandlas i internationella sammanhang.

Obama har konstaterat bland annat att Kina inte kan knuffa bort Filippinerna och Vietnam bara för att de är mindre än Kina. Han hänvisade till att Kina nyligen har uppfört landningsbanor och andra militära anläggningar på atoller som Filippinerna och Vietnam gör anspråk på.

Filippinerna är den av de sex parterna i de här territoriella tvisterna som mest kraftfullt har protesterat mot Kinas framfart. Följaktligen har relationerna mellan de två länderna stadigt försämrats. USA har förpliktat sig att försvara Filippinerna, och också Japan och Vietnam stöder filippinarnas linje.

Inga eftergifter

Kina visar inga tecken på kompromissvilja. På tisdagen sade en regeringstalesman att Kina i själva verket har varit återhållsamt genom att inte ockupera flera av de omstridda atollerna.

USA har redan visat att landet inte anser att Kinas anspråk på största delen av Sydkinesiska havet är acceptabelt. Obamas avsikt att föra den här komplicerade konflikten på tal kan resultera i att Apec-toppmötet blir betydligt mer intressant än vanligt.

Björn Ådahl, Hong Kong