Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tusentals sopkärl otömda i sydvästra Finland under AKT:s strejk – så här påverkades regionen

Uppdaterad 20.02.2023 18:30.
Bild tagen från insidan av ett sopkärl. En person slänger ett bananskal.
Bildtext Under strejkens första tre dagar tömdes 2 000 av LSJH:s sopkärl i regionen, medan 4 000 förblev otömda.
Bild: Athikhun Boonrin / Alamy/All Over Press

Bil- och transportbranschens arbetarförbund har nu strejkat i nästan en vecka, vilket också har en påverkan på sophanteringen i sydvästra Finland. Flera tusen sopkärl har förblivit otömda.

Överlag uppskattar Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) att endast en tredjedel av sopkärlen som faller inom deras ansvarsområde blev tömda under veckan sedan strejken började. Till det här området hör LSJH:s ägarkommuner Virmo, Nousis, Masku, Ruskos Vahto, Nådendal, Reso och Pargas skärgårdsdelar.

Under strejkens första tre dagar tömdes 2 000 av LSJH:s sopkärl i regionen, medan 4 000 förblev otömda. Huvudsakligen är det frågan om sopkärl för brännbart avfall och förpackningsavfall, informerar LSJH.

I Aura, S:t Karins, Lundo, S:t Mårtens, Pemar, Pargas, Pöytis, Rusko, Salo, Sagu, Åbo och Nystad är det på fastighetsägarnas eget ansvar att ordna avfallstransporter. I dessa kommuner beror strejkens inverkan på vilket avfallstransportföretag fastigheten valt och hur strejken påverkar det företagets tjänster.

Företaget Lassila&Tikanoja, som också sköter mycket av avfallstransporten inom Åbo, informerar att deras service har lidit på grund av strejken. De har varit tvungna att göra en del prioriteringar då det gäller tömmandet av sopkärl.

Högsta prioritet får fastigheter som har akut behov av soptömning, exempelvis sjukhus.

Sedan har Lassila&Tikanoja också prioriterat vissa typer av avfall. Hellre för de bort sådant avfall som inte kan ligga kvar, så som bioavfall. Sådant avfall som håller längre, som pappersavfall, får vänta.

Bil- och transportbranschens arbetarförbunds strejk upphör vid midnatt den 21 februari. AKT har varslat om nya strejker som ska inledas den 1 mars om inget avtal nås före det.

Diskussion om artikeln