Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Carl XVI Gustaf mår bra efter sin operation, Margrethe II opereras på onsdag

Svenska kungafamiljen sitter i gyllene stolar på Nobelgalan 2019.
Bildtext Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia tillsammans med kronprinsessan Victoria och prins Daniel i samband med Nobelfestligheterna 2019. Arkivbild.
Bild: EPA-EFE

Svenske kungen har som planerat blivit opererad ”i hjärtområdet” och mår bra efter måndagens ingrepp. På onsdag ska Danmarks drottning Margrethe bli ryggopererad.

Det svenska hovet meddelar på sin webbplats att kung Carl XVI Gustaf har genomgått ett ”kirurgiskt ingrepp med kateterteknik i hjärtområdet” och mår bra.

Det var förra veckan som hovet meddelade att kungen på rekommendation av sin livmedikus skulle genomgå en titthålsoperation i hjärtområdet.

Det här är hovets meddelande i sin helhet:

H.M. Konungen har under förmiddagen i dag, den 20 februari, genomgått ett kirurgiskt ingrepp med kateterteknik i hjärtområdet.

Operationen har gått enligt plan och Kungen mår bra.

Kungen tackar för allt stöd och den värme som visats honom, och känner tacksamhet över svensk sjukvård.

Ingreppet innebär att det som fanns inprickat i kungens kalender den här och nästa vecka fram till den 3 mars flyttas fram till senare i vår.

Ett antal mörkklädda europeiska kungligheter går längs med mittgången i Westminster Abbey. Framför drottning Margrethe II av Danmark går drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf av Sverige samt kung Willem-Alexander av Nederländerna.
Bildtext Drottning Margrethe, drottning silvia och kung Carl XVI Gustaf deltog i drottning Elizabeth II:s begravning i London iseptember 2022. Framför det svenska kungaparet syns kung Willem-Alexander av Nederländerna.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Ryggbesvär på Amalienborg

Kung Carl XVI Gustafs kusin, drottning Margrethe II av Danmark, ska i sin tur opereras i Köpenhamn på onsdag.

Under en längre period har Hennes Majestät drabbats av problem med ryggen och på senare tid har situationen förvärrats, meddelade det danska hovet för en dryg vecka sedan.

På rekommendation av experter på Rigshospitalet i Köpenhamn har drottningen beslutat att genomgå en större ryggoperation, konstaterar hovet. Den operationen ska alltså genomföras onsdag 22 februari och därefter kommer drottningen att vara konvalescent en längre tid.

Drottning Margrethe II, klädd i svart, tittar ner i ett programhäfte.
Bildtext Drottning Margrethe II på sin svågers begravning i Aten. Margrethes yngsta syster Anne-Marie var gift med exkung Konstantin II av Grekland.
Bild: EPA-EFE

Både drottning Margrethe II och kung Carl XVI Gustaf hör till de kungligheter i världen som har suttit på tronen längst, dryga 51 år respektive ungefär 49 och ett halvt år. Drottningen är 82 år och kungen 76 år gammal.