Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Gubbdagiset i Liljendal flyttar till Bagarstugan – Café Lilja ska rivas: ”Vi saknar nog det”

Män dricker kaffe på café
Bildtext Några av stamkunderna följde med från Café Lilja till restaurang Bagarstugan och det är företagaren Jenny Mero tacksam för.
Bild: Micki Kulju / Yle

Både bybornas samlingspunkt och bilisters pausplats har försvunnit då Café Lilja har stängt. Nu ska byggnaden rivas.

– Nu blir vi utan allt, var det första Bjarne Majander tänkte då han fick höra att Café Lilja stänger för gott.

Han mumsar på en hembakad kanelbulle och har kaffekoppen i ett stadigt grepp. Vid fönsterbordet i Bagarstugan i Sävträsk sitter han tillsammans med Bror-Erik Holmsten och Karl-Erik Eriksson. Varje dag, och ofta flera gånger per dag, har de besökt Café Lilja för att förbättra världen, som de själva uttrycker det.

– Det är tråkigt, instämmer Bror-Erik Holmsten. Café Lilja har varit en samlingspunkt.

– Vi saknar nog det. Det var centralt och fast i stora vägen, säger Karl-Erik Eriksson.

Män äter lunch i ett kafé
Bildtext Dagens samtalsämne mellan Bror-Erik Holmsten, Karl-Erik Eriksson och Bjarne Majander på gubbdagiset är snömängden.
Bild: Micki Kulju / Yle

Det var i november som företagaren Jenny Mero satte lapp på luckan i Café Lilja. Redan under coronapandemin kämpade de för att hålla igång restaurangen. Men i och med elkrisen blev det för mycket.

– Viljan finns, så jag hoppas att folk ska hitta hit till Bagarstugan, säger Jenny Mero. Några stamkunder kom med till Bagarstugan men många har också fallit bort. Vi har funderat på om det måste vara en bensinstation?

Nu har också gubbdagiset flyttat till restaurang Bagarstugan. Första träffen är redan åtta på morgonen och då är det morgonkaffe som gäller.

– Som mest är vi 12 gubbar som samlas mellan åtta och nio. Vi förbättrar världen och i dag har vi pratat mycket om snön, berättar Holmsten.

Majander besökte servicestationen sex gånger per dag och kommer lika aktivt till Bagarstugan.

– Vi diskuterar allt mellan himmel och jord och kommer till ”goa lösningar”. Vi fick upp alla vägar bara medan vi satt här och diskuterade.

Det samlas inte lika många gubbar till lunch så där önskar de sig mer sällskap.

Bagarstugan, ett café i Liljendal, Lovisa
Bildtext Varje vardag serveras det lunch, hemgjorda bakverk och pajer på Bagarstugan.
Bild: Micki Kulju / Yle

För tillfället är restaurang Bagarstugan öppet varje vardag mellan åtta och ett på eftermiddagen, och för privata tillställningar. Och bara våren närmar sig är tanken att verksamheten ska utvidgas.

– Vi ska ha öppet på kvällar och veckoslut samt ordna evenemang. Kanske ha trubadurkvällar.

Ingen annan företagare ville ta över Café Lilja och nu har energibolaget St1 som äger bensinstationen meddelat att byggnaden är i så dåligt skick att den ska rivas.