Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nya planer för skönhetsfläck i Borgå centrum – köpare har hittats för Hopeakvarteret

Hopeakvarteret.
Bildtext Huset i hörnet av Mannerheimgatan ingår i föravtalet. Huset kallas ibland Hellbergs hus eftersom Raul Hellberg lät bygga det år 1940. Arkivbild från 2018.
Bild: Yle / Hedvig Sandell

En investerare är intresserad av att utveckla och bygga upp Hopeakvarteret i centrala Borgå. Kvarteret ligger intill Mannerheimgatan och på tomten har ett par hus stått och förfallit redan i flera år.

Företaget FH Invest har gjort ett föravtal om köpet av två fastigheter i Hopeakvarteret. Det ena är funkishuset i hörnet av Mannerheimgatan och Fredsgatan och det andra är det lägre huset i korsningen av Krämaregatan och Fredsgatan.

Det är byggföretaget Bonava som äger husen och redan i flera år försökt hitta intresserade köpare. Funkishuset, som också är känt som Hellbergs hus är skyddat.

– Föravtalet betyder att vi har bundit oss att köpa fastigheterna då vissa villkor har fyllts, säger Catarina Helenius som är försäljningsdirektör för FH Invest.

Hon vill inte gå in på detalj om vad dessa villkor är.

Ett ljusgrönt förfallet hus med klotter på väggarna och målning som flagat.
Bildtext Huset har stått så gott som tomt i snart tjugo år och förfallet syns. Den nya delen med vita väggar byggdes till år 1971. Arkivbild från 2021.
Bild: Yle/ Lone Widestam

Helenius säger att de helst skulle vilja bygga nytt på tomten, men att de som bäst håller på att undersöka också det gamla huset.

– Det är svårt att ge klara svar, eftersom vi är så i början. Vi vet alla att det är väldigt dyrt att sanera i dagens läge, samtidigt som bostadspriserna i Borgå inte är så höga.

Nu fortsätter de föra samtal med Borgå stad, och mycket är fast i vad staden går med på. De måste ansöka om planändring för tomten vilket Helenius räknar med att tar åtminstone ett år.

Näse möbels tidigare fastighet i Borgå
Bildtext Huset som ligger i hörnet av Krämaregatan och Fredsgatan är från 1939 och har inhyst både en Alko och en möbel- och bilbutik. Arkivbild från 2016.
Bild: Yle/Carmela Walder

Enligt mycket preliminära planer skulle det på bottenvåningen kunna finnas lokaler för små butiker medan resten av huset fylls av lägenheter. Huset mot Krämaregatan skulle vara lägre för att passa in i Gamla stans stil.

Under jorden kunde byggas ett parkeringsgarage.

FH Invest har byggt många hus i Borgå under de senaste åren, exempelvis de nya husen i korsningen av Alexandersgatan och Sibeliusbulevarden, på Västra åstranden och i Haiko.

Tidningen Uusimaa var först med nyheten.

Diskussion om artikeln