Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stort intresse att delta i sportlovsläger i Pargas: ”Det är roligt att få vara med kompisar och att sova här över natten”

Barn som deltar i limbo ute i snön.
Bildtext På måndagen fick lägerdeltagarna bland annat prova på limbo ute i snön.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Lägerdeltagarna har hittat tillbaka till sportlovlägren efter coronapandemin. Det konstaterar man på Väståbolands svenska församling. Deras sportlovsläger för lågstadiebarn är fullbokade för i år.

Koupo lägergård i Pargas är full med glada och ivriga barn som gör olika uppgifter både inomhus och utomhus. I närheten av lägerhuset står Otto Manner och Benjamin Wallin. De ska strax få dofta på olika dofter.

– Jag är första gången på läger. Min bror har varit här många gånger förut och han har berättat att det är roligt och därför ville jag komma hit, säger Otto.

Benjamin kommer ihåg kiosken och lägerbålet från tidigare läger.

– Jag har varit varje år på läger sen jag började ettan, så jag är van att vara på läger, säger Benjamin.

Två pojkar framför ett rött hus och massor med snö.
Bildtext Otto Manner är första gången på läger, medan kompisen Benjamin Wallin varit på läger många gånger.
Bild: Carmela Johansson / Yle

En bit bort hittar jag Nellie Lindroos, Victor Carlsson, Enya Ojala och Tyra Dahlbacka i färd med att bygga en snöskulptur. De har alla varit på läger förut.

– Det är roligt att få vara med kompisar och att sova här över natten, säger Enya.

– Och om man inte somnar så kanske det blir spännande, säger Tyra.

– Jag, Enya och Tyra sover alla i samma rum. Vi har pratat om det här lägret så länge och det är ännu roligare att vi får sova i samma rum, säger Nellie.

– Jag tycker allt är roligt med läger, säger Victor.

Barn som bygger en snöskulptur tillsammans.
Bildtext Nellie Lindroos, Enya Ojala, Victor Carlsson och Tyra Dahlbacka bygger ett snöslott tillsammans.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Intresset har varit stort och det är jag väldigt glad över”

Ungefär 25 barn deltar i Väståbolands svenska församlings sportlovsläger och ungdomsarbetsledaren Solveig Björklund-Sjöholm är lycklig över att lägret väckt stort intresse trots att marknadsföringen kom igång ganska sent.

– Vi har fullt, vi har ungefär 25 platser och vi har 25 deltagare. Många föräldrar har kanske tagit ut sin vinterledighet under julen och det här är ett ställe för barnen att vara på när föräldrarna jobbar, säger Björklund-Sjöholm.

Björklund-Sjöholm inledde sitt arbete som ungdomsarbetsledare i Pargas för ungefär tre år sedan. Hon medger att starten blev trög då hon hunnit jobba ungefär en månad innan coronapandemin slog till.

– Det var först under fjolåret jag kunde börja förverkliga en del av det jag tänkte då jag började jobba här, säger Björklund-Sjöholm.

Något som församlingen började med i höstas vara att ordna familjejippon dit hela familjen är välkommen och även under sportlovsveckan ordnas ett familjejippo.

– Vi tänkte att det här är en möjlighet för yngre syskon och andra familjemedlemmar att se vår lägergård och få delta i roligt program tillsammans. Intresset har varit stort och det är jag väldigt glad över, säger Björklund-Sjöholm.

En vinterklädd kvinna med en snöboll i handen.
Bildtext Solveig Björklund-Sjöholm är glad att församlingens sportlovsläger lockat så många deltagare.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Ledarna gör ett fantastiskt jobb”

Väståbolands svenska församling ordnar även flera klubbar och söndagsskola för lågstadiebarn under läsåret. Även till klubbarna har deltagarna hittat tillbaka.

– Det är väldigt viktigt att barnen har en plats dit de får komma, får träffa kompisar och vara som de är. Våra klubbar är gratis och i dem får barnen alltid ett mellanmål och lägeravgiften är låg så att alla ska kunna delta, säger Björklund-Sjöholm.

Björklund-Sjöholm vill samtidigt rikta ett stort tack till alla läger- och klubbledare som gör det möjligt att ordna program för barn och unga. På årets sportlovsläger arbetar sju lägerledare.

– Jag skulle aldrig klara det här jobbet utan våra lägerledare, de gör ett fantastiskt jobb, konstaterar Björklund-Sjöholm.

En av dess lägerledare är Andrea Wanström som går första året på gymnasiet.

– Jag ville prova på hur det är att jobba med barn och tjäna lite extra pengar. Det bästa är att lära känna barnen och lära sig olika saker om barn och sådant. När jag var barn var jag jättemycket på läger på Koupo, säger Wanström.

Ett barn som doftar på en burk.
Bildtext Ledaren Andrea Wanström låter barnen dofta på olika dofter.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Diskussion om artikeln