Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Poliser dödade i Nigeria inför helgens presidentval

Fyra personer sitter bakom ett långt bord. Vid en plats finns det många mikrofoner. Där sitter Thabo Mbeki. Bakom honom syns Samväldets logotyp och texten The Commonwealth.
Bildtext Samväldet har skickat en grupp valobservatörer till Nigeria inför lördagens presidentval. Observatörerna leds av Sydafrikas förre president Thabo Mbeki.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Enligt polisen har separatiströrelsen IPOB orsakat åtta polisers död under de senaste dagarna. En av rörelsens ledare är Simon Ekpa, finländsk medborgare och Lahtisbo.

Fyra poliser dödades i ett angrepp mot en polisstation i delstaten Anambra på måndagen. Ytterligare fyra poliser har dödats i skottlossning under veckoslutet.

Det uppger den polistalesman Tochukwu Ikenga i Nigerias huvudstad Abuja.

Enligt polisen är det separatiströrelsen IPOB, Indigenous People of Biafra, som ligger bakom dåden. Tre av gärningsmännen ska ha dödats medan två har gripits.

En av IPOB:s ledare är finländsk medborgare.

– Jag accepterar våld mot nigeriska regeringens trupper. Det är självförsvar, har Lahtisbon Simon Ekpa sagt till Yle i en intervju.

På lördag går Nigeria till presidentval och Ekpa har uppmanat till bojkott av valet.

Karta över Nigeria. Biafra och staden Enugu som skulle bli huvudstad i ett självständigt Biafra är markerade på kartan.
Bildtext Delstaten Anambra är en del av Biafraområdet och ligger strax väster om staden Enugu, som separatisterna vill se som huvudstad i ett framtida självständigt Biafra.
Bild: Maija Hurme / Yle