Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Antalet sysselsatta ökade i januari

Trenden för det relativa sysselsättningstalet för personer i åldern 15–64 var 74,2 procent januari, rapporterar Statistikcentralen. Det är en liten ökning jämfört med samma tidpunkt i fjol, då den var 73,5 procent.

Både antalet sysselsatta och arbetslösa ökade i januari. Antalet sysselsatta personer i åldern 15–74 var 25 000 fler i januari än året innan. Antalet arbetslösa var i januari 6 000 fler än året innan.

Tidigare rapporterade Statistikcentralen sysselsättningssiffrorna för personer i åldern 15–64, men i år har myndigheten börjat rapportera siffrorna för åldergruppen 20–64, eftersom personer i den här åldern är den huvudsakliga åldersgruppen på arbetsmarknaden.

Trenden för sysselsättningsgraden i den här åldergruppen var 78,4 procent.

Trendtalen har rensats för säsongs- och slumpvariation och är mer jämförbara. Trendtalet ger en sannare bild av verkligheten då sysselsättningen och arbetslösheten varierar rätt så mycket varje månad.

Inrikes

USU: De flesta riksdagsgrupperna vill förbjuda omvändelseterapi – frågan delar regeringspartierna

En majoritet av riksdagsgrupperna är beredda att förbjuda omvändelseterapi. Frågan delar ändå regeringspartierna, visar tidningsgruppen Uutissuomalainens undersökning.

Sju av nio ordförande för riksdagsgrupperna skulle förbjuda omvändelseterapi. Bara Sannfinländarnas och Kristdemokraternas gruppordförande motsätter sig ett förbud mot terapiformen.

Omvändelseterapi syftar till att ”omvandla” hbtq-personer till heterosexuella cispersoner.

Ett medborgarinitiativ som vill förbjuda omvändelseterapi samlade ihop över 50 000 underskrifter tidigare det här året och går därmed till riksdagen.

Vindkraft i havet.

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.