Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin i talet till nationen: Vi försvarar de förtryckta, väst inledde kriget, Ryssland håller paus i kärnvapennedrustning

Uppdaterad 21.02.2023 15:10.
Den ryska presidenten Vladmir Putin sa bland annat att Ryssland pausar Startavtalet. - Spela upp på Arenan

Putin höll sitt årliga tal om nationens tillstånd på tisdagen.

I sitt tal upprepade Putin på många olika sätt det som han har sagt många gånger: Ryssland måste invadera Ukraina på grund av att västländer hotar Ryssland. Väst har å sin sida konstaterat att ingenting kan vara längre från sanningen, och att de ryska styrkorna attackerade Ukraina oprovocerat.

President Putin började med att tala om det svåra världsläget som det ryska folket nu lider av.

Han rasade mot västvärlden, och talade om ”hatet från Kiev”.

– För ett år sedan försvarade vi invånarna på våra historiska områden som nynazister tagit över. Från och med 2014 har Donbass kämpat för sin frihet och sitt modersmål. De hoppades på att Ryssland skulle komma till undsättning. Vi ska konsekvent, steg för steg, jobba för att lösa frågan.

Enligt Putin har Ryssland gjort allt för att lösa problemet på ett fredligt sätt.

– Men bakom vår rygg har man förberett ett helt annat scenario. Västerländska länder ljög om att de ville ha fred i Donbass. De såg inte den ukrainska regimens förtryck och kränkande av människor. De stödde nynazister som utförde terrorhandlingar i Donbass.

Redan innan Ryssland inledde sin ”särskilda militäroperation” i Ukraina förhandlade Ukraina med väst om leveranser av vapen och luftvärn, sa Putin.

– Det är de som har startat kriget. Och vi använder våld för att avsluta det.

”De inledde kriget – och nu pratar vi om vårt lands existens”

– De var ”de” som inledde kriget. Ukrainarnas stridsvagnar är märkta med nazistsymboler, och inga makthavare i väst noterar de här.

Enligt Putin struntar väst i allt ”i kampen mot Ryssland”.

– Deras projekt är ”antiryssland”. Det är som på 30-talet. De riktar aggressionen österut.

Enligt Putin vill västländerna ”göra slut på oss”, en gång för alla.

– De vill omvandla en lokal konflikt till en global motsättning. Nu pratar vi om vårt lands existens.

Putin sa också att Ryssland inte krigar mot det ukrainska folket.

– Ukrainarna har blivit tagna som gisslan av regimen i Kiev och dess västerländska allierade ”som faktiskt har ockuperat detta land i politisk, militär och ekonomisk mening”.

Enligt Putin tjänar den ukrainska regimen inte de nationella intressena utan i stället den tredje parten.

Rysslands president Vladimir Putin ses på en utomhusskärm på fasaden av en byggnad.
Bildtext Man kunde följa med Putins tal till nationen också utomhus.
Bild: Lehtikuva

”Västvärlden skyldig till upptrappningen av konflikten i Ukraina”

Putin anser också att det är västvärlden som är helt och hållet skyldig till eskaleringen av konflikten i Ukraina.

Han anklagade ”västerländska eliter” för att underblåsa den ukrainska konflikten och för en eskalering i och med löftena om att skicka nya vapen till Ukraina.

”De vill få folket att lida – men sanktionerna biter inte”

Putin sa att västländer infört sanktioner mot Ryssland för att få ”folket att lida”, men att beräkningarna inte har hållit.

– Väst har inte lyckats besegra vår ekonomi. Den ryska ekonomin och ledningen visade sig vara mycket starkare än de trodde.

Enligt Putin har Ryssland alla ekonomiska resurser som behövs för den nationella säkerheten och utvecklingen, trots västerländska ekonomiska sanktioner. Ryska företag återuppbygger sina leveranskedjor och arbetar med andra länder för att bygga upp ett nytt betalningssystem och en ny finansiell arkitektur.

”Pedofili är en norm för dem”

Enligt Putin är också kulturen i väst ett hot mot Ryssland.

Presidenten fick omfattande applåder då han konstaterade att ”familjen är en förening mellan man och kvinna”.

– Titta på vad de gör mot sitt eget folk; familjer och kulturella och nationella identiteter förstörs, perversioner och övergrepp mot barn hela vägen upp till pedofili annonseras som norm. De tvingar präster att viga homosexuella.

”Tänk på barnen”

President Putin talade också om att Ryssland vill skydda barnen och de unga.

– En könsneutral gud... de vet inte vad de gör i väst. De leds mot en andlig katastrof. Eliten håller på att bli tokig, men det är deras problem. Vi försvarar våra barn från hoten.

Västvärlden är medveten om att det är omöjligt att besegra Ryssland på slagfältet så den inleder aggressiva informationsattacker mot Ryssland genom att misstolka historiska fakta, attackera rysk kultur, religion och värderingar

”Ryssland tänker inte vara först med att testa kärnvapen”

Ryssland kommer inte att låta USA och Nato inspektera landets kärnanläggningar, sa president Putin i slutet av sitt nästan två timmar långa tal till nationen på tisdagen.

Han sa att Ryssland håller paus i sitt deltagande i det så kallade Start-avtalet (Strategic arms reduction treaty) med USA om kärnvapennedrustning. Avtalet är avsett att begränsa de två sidornas strategiska kärnvapenarsenaler.

Det handlar om det sista återstående vapenkontrollavtalet mellan världens två huvudsakliga kärnvapenmakter, Ryssland och USA.

Enligt Putin drar sig Ryssland inte ur fördraget utan avbryter sitt deltagande.

Putin har upprepade gånger talat om användning av kärnvapen i Ukraina. I sitt tal anklagade han också USA för att ”utveckla nya typer av kärnvapen”.

Enligt Putin har försvarsministeriet och det statliga kärnenergiföretaget Rosatom fått i uppdrag att säkerställa landets ”beredskap” att genomföra kärnvapenprov.

– Vi kommer naturligtvis inte att vara de första som gör detta. Men om USA testar, då kommer vi att göra det, sa han.

De båda länderna har nästan 90 procent av världens kärnkraft stridsspetsar - det vill säga tillräckligt för att förstöra planeten många gånger om.

Illustration som visar antalet icke-strategiska och strategiska kärnvapen som USA och Ryssland har.
Bildtext Illustration som visar det antal icke-strategiska och strategiska kärnvapen som USA och Ryssland har.
Bild: Clas Christiansen / Yle

Det nya Start-avtalet undertecknades 2010 och förlängdes 2021 med fem år

Det nya Start-avtalet undertecknades i Prag 2010, trädde i kraft följande år och förlängdes 2021 med fem fler år, strax efter att USA:s president Joe Biden tillträdde.

Avtalet begränsar antalet strategiska kärnstridsspetsar som USA och Ryssland kan distribuera, och utplaceringen av land- och ubåtsbaserade missiler och bombplan som kan leverera dem.

Ryssland har det största lagret av kärnvapen i landet världen, med nära 6 000 stridsspetsar, säger experter.

Enligt analytiker kan Rysslands drag innebära att det blir svårt att följa hur fördraget efterlevs.

Putin sa i sitt tal – utan att uppvisa bevis – att västländer varit direkt inblandade i ukrainska attacker mot baser för ryska strategiska bombplan djupt inne på ryskt territorium. Han sa också att Nato krav på att Ryssland ska tillåta inspektioner av dess kärnkraftsbaser enligt det nya Start-avtalet därför är absurt.

Nato ber Ryssland ompröva sitt beslut: Avbryt inte Start-deltagandet

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uppmanar Ryssland att inte avbryta deltagandet i Start-avtalet.

Han uttalade sig under en gemensam presskonferens med Ukrainas utrikesminister Minister Dmytro Kuleba och EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Med hänvisning till Putins skuldbeläggande av väst sa Stoltenberg att det nog är Ryssland som har varit den angripande parten i Ukraina.

– Det var president Putin som startade detta imperialistiska erövrande, och Putin gjorde i sitt tal i dag klart att han förbereder sig för mera krig.

Enligt Stoltenberg får Putin inte vinna kriget eftersom det skulle vara farligt för hela världen.

Också USA:s utrikesminister Antony Blinken betecknar det ryska beslutet om att inte delta i Start-avtalet som olyckligt och ansvarslöst. Enligt Blinken är USA redo att förhandla med Ryssland om nedrustning när som helst.

Källor: Reuters, AFP,AP