Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Solparksplanerna i Kristinestad tog stort steg framåt: ”Nöjd och belåten”

Uppdaterad 21.02.2023 12:55.
Solpaneler på rad.
Bildtext Snart kan en solpark möjligtvis resas i Kristinestad. I Raseborg har man haft en solpark i ett par år redan.
Bild: Yle/Minna Almark

Det krävs ingen MKB-process för den planerade solkraftsparken i Kristinestad. Det här innebär att solkraftsparken kan vara klar redan nästa år.

Planerna på en solkraftspark i Kristinestad kan nu går vidare efter att NTM-centralen i Södra Österbotten beslutat att det inte krävs en miljökonsekvensbedömning för projektet.

”När man tar hänsyn till projektet som helhet, så är det osannolikt att de kombinerade effekterna skulle orsaka betydande negativa miljöeffekter”, konstaterar man i NTM-centralens beslut.

Ursprungligen fanns det planer på en större solkraftspark, men planområdet har krympt och avståndet till bebyggelse har ökat. Eftersom området där parken planeras är endast 121 hektar, underskrider det gränsvärdet på 200 hektar för ett automatiskt MKB-behov.

NTM-centralen anser att parken kan ha konsekvenser för miljön, men inte i den omfattning att det skulle kräva en MKB-process.

”Projektet kan antas få effekter på markanvändning, bosättning, landskap och rekreation. En möjlig brand i området och de giftiga föreningar det kunde orsaka kan ha effekter på både luftkvaliteten samt människors hälsa och genom släckvatten även på dagvatten och vattendrag.”

Vd:n för Kristinestads solpark, Allan Nyholm, har tidigare sagt att en MKB-process skulle fördröja projektet med 2-3 år. Nu kan anläggningen möjligtvis vara klar redan nästa år.

– Jag är nöjd och belåten. Bygglovet hoppas vi få beviljat efter sommaren och redan i höst kan vi börja på med markberedningen. Slutet av 2024 kan vi redan vara igång med produktionen, konstaterar Nyholm.

Solkratsparken skulle ha en maxeffekt på 100 MW då den står klar.

Tidningen Sydösterbotten var först med nyheten.