Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Grafintec vill bygga fabrik på Gigavasa-området – första tomtreserveringen i Korsholm

Uppdaterad 21.02.2023 16:06.
Överblicksfoto av Gigavasa-området
Bildtext Allt fler aktörer intresserade av Gigavasa-området.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Företaget Grafintec har förhandsreserverat en tomt på Gigavasa-området. Det är den första reserveringen av Korsholms tomter på området. Om det går i mål betyder det bland annat arbetsplatser och skatteintäkter för Korsholm, konstaterar kommundirektören.

Finska Grafintec har skrivit under ett reservationsavtal med Korsholms kommun för en tomt på Gigavasa-området.

Det är inte den första tomtreserveringen som Grafintec gör på området. Tidigare hade företaget en plan på att bygga en fabrik för batterianodmaterial på Vasas sida av området tillsammans med indiska Epsilon Advanced Materials.

Men de båda företagen gick skilda vägar och Epsilon Advanced Materials fortsatte själva med sina planer på en fabrik i Vasa. Och nu vill alltså Grafintec också själva bygga en fabrik på en av tomterna i Korsholm.

”Det här är ett stort steg framåt och jag ser framemot de kommande bråda månaderna”, konstaterar vd:n Rasmus Blomqvist i ett pressmeddelande.

En man med skägg och glasögon med mörka bågar ser in i kameran
Bildtext Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg säger att det är viktigt att det går bra för hela området, men att det känns bra med en reservering i Korsholm.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Även Korsholms kommundirektör, Rurik Ahlberg, är glad över reserveringen.

– För vår del är det viktigt att det går bra för hela området och att det finns flera reserveringar på hela området. Men det är klart att en reservering också på Korsholms sida känns bra, säger Ahlberg.

Vad skulle en eventuell etablering betyda för kommunen?

– Om det går i mål betyder det arbetsplatser och skatteintäkter, och även en förändring av näringslivsstrukturen till viss del. Batteriverksamheten handlar till stora delar om kemisk industri, och vi har inte så mycket kemisk industri.

Tomten i fråga är knappa 47 hektar stor och Grafintec planerar bygga en produktionsanläggning för grafitanodmaterial där.

Reserveringen är i kraft ett halvår

Förhandsreserveringen är i kraft i sex månader. Under tiden fortsätter diskussioner mellan Grafintec och kommunen och företaget gör en förstudie om förutsättningarna för en fabrik. Målet, enligt Grafintec, är att göra en långsiktig reservering före slutet av juli 2023.

Det vi i alla fall vet är att intresset för batteriområdet i Vasa och Korsholm är väldigt stort just nu

Rurik Ahlberg

Ahlberg säger att det är svårt att säga hur sannolikt det är att etableringen blir av.

– Det vi i alla fall vet är att intresset för batteriområdet i Vasa och Korsholm är väldigt stort just nu. Det är många saker som samspelar, som de rena produktionsformerna vi har i norden, men också det geopolitiska läget som har ändrat till vår fördel.

Det finns fler lediga tomter på Korsholms sida av batteriområdet, är det fler reserveringar på gång?

– Det finns delegationer och möten som sker hela tiden. Om de leder till reserveringar vågar jag inte sia om, men det finns ett stort intresse, konstaterar Ahlberg.

Ökar Grafintecs reservering chanserna att locka fler aktörer?

– I alla fall leder reserveringar till att vi finns med i olika diskussioner världen över, så ur den synvinkeln är väl svaret ja.

På Vasas sida av Gigavasa-området har det gjorts tre tomtreserveringar. Norska Freyr Battery har reserverat två tomter och Finlands Malmförädling och Epsilon Advanced Materials har reserverat en tomt.

Det brittisk-svenska gruvbolaget Beowulf Mining plc äger det finländska Grafintec Oy.

Artikeln uppdaterad 21.2.2023 med kommentarer av Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg.

Diskussion om artikeln