Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Olidligt spännande riksdagsval i Vasa valkrets: Vem tar Jutta Urpilainens röster?

Flintskallig man med skägg och mörkblå jacka ler mot kameran.
Bildtext Statsvetare Claus Stolpe ser inte någon tydlig arvtagare för SDP:s Jutta Urpilainen.
Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

Vi funderar på intressanta valfrågor med statsvetare Claus Stolpe på Åbo Akademi i Vasa. Lyckas Centern och SFP behålla alla sina mandat? Och lyckas SDP behålla Jutta Urpilainens massiva röstmängd inom partiet?

Alla sexton sittande riksdagsledamöter i Vasa valkrets ställer upp för omval.

– Oj, kommer det inte något nytt, var statsvetaren Claus Stolpes spontana reaktion.

Stolpe tror ändå inte att alla sexton blir omvalda.

– Det dyker upp spännande utmanare med egna nischer. Och så kan det ju hända att något parti tar en plats till, vilket betyder att något parti tappar en plats.

Enligt Stolpe är det dock rimligt att anta att den klara majoriteten av de sittande riksdagsledamöterna blir omvalda.

Här hittar ni listan på alla som ställer upp i Vasa valkrets.

Håller Centern sina mandat och vem ska ta Urpilainens röster?

Centern har det kämpigt och i valet för fyra år sedan tappade man från fem mandat till fyra. Frågan är om nu också det fjärde mandatet är i fara.

Stolpe påpekar ändå att Centern ställer upp med ett meriterat lag. De fyra sittande ledamöterna plus två som i ett tidigare skede suttit i riksdagen.

Ser man på statsministerpartiet SDP är en intressant fråga vem som kommer att ta Jutta Urpilainens röster, det handlar om kring 11 000 röster. Det var ett stort gap mellan Urpilainen och SDP:s nummer två, Kim Berg. Han samlade kring 6 700 röster.

– För det första är hon från Karleby och det verkar inte finnas någon självklar ersättare där. Och så hade hon mycket fler röster än någon annan socialdemokrat, så det är svårt att veta vem som kunde vara en röstmagnet för SDP, säger Stolpe.

Lägg då till att Kim Berg och Matias Mäkynen, som var tvåa och trea bakom Urpilainen för fyra år sedan, bägge är från Vasa.

Dock ställer till exempel Karlebys fullmäktigeordförande Tiina Isotalus upp och checkar boxarna för kvinna och Karlebybo.

Jutta Urpilainen
Bildtext Jutta Urpilainen fick en EU-post och lämnade riksdagen relativt snabbt efter valet 2019.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Kvinnofattigt sedan senaste valet

Stolpe lyfter fram en annan intressant aspekt kopplad till Urpilainen. Efter valet 2019 var endast tre av sexton representanter från Vasa valkrets kvinnor; Jutta Urpilainen, Anna-Maja Henriksson och Paula Risikko.

Och alla dessa tre var stora röstmagneter.

– Förenklat var det de här tre som tog kvinnorösterna. Klart att kvinnor också röstar på män och vice versa, men valmatematiken spelade kvinnorna ett spratt. Och det första som sen händer är att Urpilainen far till Bryssel och Matias Mäkynen tar hennes plats, då var det fjorton män och två kvinnor.

Det som Stolpe vill få fram med det här är att det rimligen finns utrymme för en kvinnlig kandidat, oberoende parti, att stiga fram.

– Och fråga ”vill vi ha det på det här viset?” Det skulle åtminstone jag själv göra, vädja till att försöka utjämna könsbalansen.

Vem kvalar in bakom SFP:s stora röstmagneter?

SFP blev största partiet i Vasa valkrets i förra riksdagsvalet. Man knep då också ett fjärde mandat.

Det mesta tyder på att Anna-Maja Henriksson och Joakim Strand kan sitta lugnt i båten. Men vem som tar de två övriga mandaten (om man lyckas behålla sina fyra mandat), är mer öppet.

– Det behövs ungefär 12 000 eller 12 500 röster för ett mandat. Det finns alltid det där spänningsmomentet med det fjärde mandatet, säger Stolpe.

Porträttbild av Anna-Maja Henriksson.
Bildtext Anna-Maja Henriksson har inga problem med att bli omvald.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Sannfinländarna hoppas på ett mandat till

Sannfinländarna är enligt mätningarna just nu landets tredje största parti.

– Om de går framåt nationellt så går de nog framåt här också, jag kan inte tro något annat, säger Stolpe.

Partiet har tre mandat i Vasa valkrets och siktar på ett fjärde.

Kan de ta ett fjärde?

– Frågar du någon från Sannfinländarna så har de ju garanterat det som målsättning. Men sen är frågan varifrån mandatet ska tas. Centern kan vara sårbara och SFP är alltid på håret.

Kuvassa Mauri Peltokangas seisoo Kokkolan torilla.
Bildtext Mauri Peltokangas från Karleby valdes in med buller och bång för fyra år sedan. Sett till personliga röster var han tvåa i valkretsen.
Bild: Petra Haavisto / Yle

Inget drastiskt för KD

Vad gäller Kristdemokraterna kan inte Stolpe tro annat än att de håller sitt mandat i riksdagen. De har till och med råd att tappa rätt mycket röster och ändå hålla sitt mandat.

– Ser man åt andra hållet ska de också ha ordentligt med röster till för att lyckas få två mandat.

Peter Östman ställer upp och känns rätt ohotad.

Diskussion om artikeln