Hoppa till huvudinnehåll

Sport

I fjol blev det OS-brons – nu jagar Iivo Niskanen sin första VM-medalj i skiathlon

Uppdaterad 21.02.2023 14:41.
Iivo Niskanen åker i mål.
Bildtext I fjol vann Iivo Niskanen OS-brons i skiathlon.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Iivo Niskanens har knipit VM-medaljer på 15 kilometer klassiskt och i lagsprint. Nu får han chansen att åka för medalj i skiathlon då landslagstränaren tagit ut åkarna till de inledande sträckorna.

Finlands skidlandslag meddelade på tisdagen vilka idrottare som åker de inledande sträckorna i den slovenska VM-orten Planica.

På torsdag avgörs både damernas och herrarnas sprint i längdåkning – en gren där de blåvita medaljförhoppningarna inte är särskilt stora.

Finland representeras på damsidan av Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Jasmin Kähärä och Johanna Matintalo, på herrsidan av Ville Ahonen, Niilo Moilanen, Joni Mäki och Lauri Vuorinen.

Klar medaljchans

Bättre ställt med förväntningarna är det på fredag och lördag när skiathlonloppen avgörs. Herrarnas skiathlon går av stapeln på fredagen och damernas skiathlon dagen efter.

Det blåvita herrlaget består av Perttu Hyvärinen, Remi Lindholm, Iivo Niskanen och Arsi Ruuskanen. Det återstår att se om någon ur kvartetten kan prestera lika bra som Niskanen i OS i Peking 2022 – vinna en medalj (OS-brons) i skiathlon.

Då var det bara de ryska åkarna Aleksandr Bolsjunov och Denis Spitsov som var snabbare än Niskanen. Nu är de inte med.

På damsidan försöker kvartetten Anne Kyllönen, Kerttu Niskanen, Eveliina Piippo och Krista Pärmäkoski upprepa Pärmäkoskis bragd från VM i Lahtis 2017 och OS i Pyeongchang 2018, när hon tog VM-silver respektive OS-brons i skiathlon.

Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen.
Bildtext Dessa damer hoppas en hel skidnation på i lördagens skiathlon.
Bild: EPA-EFE

Enligt Yle Sportens redaktörer och expert på plats i Planica är damernas skiathlon rentav den näst bästa finländska medaljchansen – tack vare Niskanen och Pärmäkoski.

I skiathlon åker herrarna 30 kilometer och damerna 15 kilometer. Den första halvan av tävlingen åks med klassisk skidstil, den andra halvan med fristil.

Diskussion om artikeln