Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Film: Länge leve Bonusfamiljen – stora frågor om kärlek i platt filmatisering

Länge leve Bonusfamiljen.
Bildtext Gamla favoriter tillbaka i ny miljö! Bonusfamiljen åker till fjällen i filmatiseringen av den populära tv-serien.
Bild: SF Studios

När den populära tv-serien Bonusfamiljen får fortsättning på den vita duken förlorar den någonting av sin charm. Om inte annat får filmatiseringen en att uppskatta serien ännu mer än tidigare.

Intrigen för Länge leve Bonusfamiljen har byggts upp under fyra säsonger av den oerhört populära tv-serien som miljontals tittare har följt sedan 2017.

Det är syskonen Moa och Felix Herngren som står för manus och regi när biograferna nu vill ha sin del av den stora kaka som Bonusfamiljen har växt till.

Som ett brev på posten

Filmen tar vid drygt ett år efter att den fjärde säsongen slutade. Lisa (Vera Vitali) och Patrik (Erik Johansson) har lyckats gå vidare efter Patriks otrohet som bidrog till ett dystert avslut på den fjärde säsongen. Trots det här råder det någon slags julefrid i huset som de skuldsatte sig upp över öronen för när de ännu var nykära.

Nainen pitää vauvaa käsissään hymyillen. Takavasemmalla mies katsoo vauvaa myös hymyillen.
Bildtext Patrik och Lisa med baby Lo i andra säsongen när de ännu var lyckliga och ovetandes om de mörka vrår dramaserien skulle föra deras förhållande till.
Bild: Ulrika Malm /SVT / Yle

Men, Lisa har sin vimsiga vana trogen glömt allas julklappar på en bar i Dalarna där hon var på jobbresa innan jul, och Patriks julstämning dunstar bort i och med hennes bortförklaringar.

För att muntra upp Patrik hintar Lisa om att det kanske kan bli aktuellt med ett ligg under julhelgen. Något som han faktiskt verkar bli genuint glad över. Kanske det inte varit så mycket av det efter att otroheten uppdagades?

Tyvärr blir hans glädje kortvarig och hans leende stelnar när han öppnar ett kuvert innehållandes ett besked om att deras skilsmässa vunnit laga kraft. God jul och trevlig fortsättning!

Det har hänt en grej ...

Att Lisa glömt bort att hon i vredesmod begärt om skilsmässa ändrar inte Patriks känslor för henne, trots att han med jämna mellanrum går runt och suckar åt hennes virrighet och ibland också skriker åt henne för att hon är den obekymrade personen hon är och han inte är. Som tittare undrar man om inte skilsmässan kunde vara ett julmirakel som de båda skulle må bra av?

Nej, det tycker inte Patrik. Han vill gifta om sig och han vill göra det så fort som möjligt. Därför bestämmer han att det ska ske på nyår när Lisa igen ska åka till Dalarna för att jobba.

Första gången de gifte sig gjorde de det i hemlighet men den här gången är hela bonusfamiljen involverad. Ja, förutom bruden då. Patrik vill nämligen överraska Lisa med ett nyårsbröllop.

Scen ur filmen Länge leve Bonusfamiljen.
Bildtext Överraskning! Vill du gifta dig med mig, igen?
Bild: SF Studios / Ulrika Malm

Vid det här laget vrider man på sig lite i biostolen för att det känns så obekvämt, och det är inte för att det är något fel på stolen.

Bonusfamiljen med en twist

Det är helt klart att filmens tilltänkta publik är de som har tittat på Bonusfamiljen. Upplägget är publikfriande och karaktärerna är bekanta sedan tidigare, även om deras drag har dragits till sin spets. Karaktärerna blir på samma gång överdrivna och avhuggna på ett sätt som gör att de stundvis blir svåra att känna igen.

Exempelvis Bigge (Marianne Mörck) som har varit en personlig favorit i tv-serien verkar bli en förvirrad äldre dam med fjäderboa när hon korsar gränsen till Dalarnas län.

Eller när den välvilligt inställda kuratorn Filip (Martin Luuk) ser det som sin uppgift att få den nyskilda och döende parterapeuten Jan (Johan Ulveson) att leva ut sina sexuella fantasier blir det jobbigt på flera sätt.

Scen ur filmen Länge leve Bonusfamiljen.
Bildtext Karaktärerna är bekanta sedan tidigare, men Martin (Fredrik Hallgren) har en ny flickvän, Molly (Klara Hodell), som introduceras i Länge leve Bonusfamiljen.
Bild: SF Studios / Ulrika Malm

Att göra filmer av populära tv-serier är i sig ingenting nytt men det behöver inte nödvändigtvis betyda att det är en bra idé. En del av Bonusfamiljens charm är att de inte väjer för de obekväma situationerna och jobbiga känslorna, men jag undrar om det inte är så att det här formatet ändå gör sig bättre i tv-serieformat än som spelfilm?

Äntligen är korten på bordet?

På samma sätt som det inte alltid är en bra idé att göra film av en populär tv-serie är det som bekant inte heller alltid en bra idé att återförenas med en partner efter ett svek. Det blir tydligt i Länge leve Bonusfamiljen.

Scen ur filmen Länge leve Bonusfamiljen.
Bildtext Lisa överraskar Patrik med en skoterutfärd. Inte bara glömmer hon ladda sin telefon innan de åker, utan hon kör också vilse. Den strukturerade Patrik försöker hålla god min. Olikheter attraherar, eller hur var det?
Bild: SF Studios / Ulrika Malm

Mellan de puttenuttiga anspelningarna på sex och de tidvis platta skämten finns också stora frågor om kärlek.

Hur mycket ska man ge avkall på sig själv för en kärleksrelation? Hur många gånger kan man förlåta någon? Och, hur länge ska man hålla ihop för barnens skull?

Länge leve Bonusfamiljen ger inga direkta svar, men visar hur svårt det kan vara att leva tillsammans med en annan människa trots att det handlar om två personer som älskar varandra.

Det här är det som Bonusfamiljen har skildrat skickligt och igenkännande under fyra säsonger, och det är även Länge leve Bonusfamiljens bravur.

Scen ur filmen Länge leve Bonusfamiljen.
Bildtext Och sen levde de lyckliga i alla sina dagar?
Bild: SF Studios / Ulrika Malm