Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Idrottshall var fel inställd – Borgå stad har lyckats spara energi genom att optimera sina fastigheter

Unga spelar innebandy.
Bildtext Tolkis allaktivitetshus har tidigare varit en riktig energibov. Efter justeringar av husets automationer har förbrukningen av el minskat med 40 procent. Arkivbild.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

I höstas förberedde sig Borgå stad för en eventuell energikris genom att gå igenom sina fastigheter och se var man kan spara energi. Vintern är inte över än, men redan nu talar siffrorna klarspråk och visar på en tydlig besparing.

Från den 1 oktober till 31 januari var stadens elförbrukning 14 procent lägre än under motsvarande tid året innan. Fjärrvärmeförbrukningen för samma tid var 10 procent lägre.

– Vi måste komma ihåg att det varit en ganska mild vinter, vilket har påverkat elförbrukningen. Men tydligen har också våra åtgärder fungerat och lett till resultat, säger lokalitetsdirektör Mikko Silvast.

Mikko Silvast tittar in i kameran och ler.
Bildtext ”Vi har fått goda erfarenheter av vinterns olika elsparprojekt”, säger lokalitetsdirektör Mikko Silvast.
Bild: Yle/ Lone Widestam

En fastighet sticker ut i resultatet: Tolkis allaktivitetshus. Fastighetsautomationen uppdaterades på hösten och sedan dess har förbrukningen varit 40 procent lägre per månad på både el och fjärrvärme.

– Det låter ”hurja”. Vi behövde verkligen gå igenom automationen i fastigheterna, det fanns tydligen fel i inställningarna. Bra att det gjordes och vi ska i fortsättningen hålla bättre kolla på dem, säger Silvast.

Automationsingenjör Axel Hagman vid staden säger att de i Tolkis satte in fler koldioxidmätare som känner igen om det finns användare i huset.

– Där får vi en stor besparing på både värme och el att ventilationen inte går så hårt hela tiden, säger Hagman.

Släckta lampor och lägre värme hjälpte

Det är ännu svårt att peka ut om någon viss åtgärd har sparat mest, när man tittar på hela förbrukningen. Sådana siffror kan möjligtvis gå att urskilja senare då lokalitetsavdelningen tittar närmare på siffrorna för hela vintern.

Axel Hagman berättar att de gått igenom belysningen både inne och ute på sina fastigheter och kontrollerat vilka tider lamporna lyser.

albert edelfelt skola
Bildtext Endast varannan lampa har varit tänd på de gårdar som det gått att ställa in armaturen på det sättet.
Bild: Yle/Robin Halttunen

Personalen har fått en påminnelse om att släcka belysningen inomhus då de går, och en del av utebelysningen har släckts. Det verkar inte ha lett till mera oroligheter eller ofog på gårdarna.

– Vi har fasadbelysningen och lamporna vid dörrar tända. Vi har sett till att lampor vid säkerhetskameror är på så att vi kan se vad som händer i dem, säger Hagman.

Till åtgärderna hör också att optimera ventilationstiderna. Det betyder att se till att ventilationen inte går på full effekt hela tiden då det inte är folk i huset, men samtidigt inte orsakar dålig inomhusluft.

Simhallen sänkte temperaturen i bassängen med en grad, men höjde den igen efter en månad eftersom besparingen inte var så stor men klagomålen desto fler.

Hälften av basturna togs också ur användning, men de värmdes upp på nytt efter en paus på två månader.

Ingången till Tolkis allaktivitetshus i Borgå.
Bildtext Axel Hagman säger att besparingen på 14 procent under vintermånaderna var bättre än han vågat hoppas på. På bilden Tolkis allaktivitetshus där man sparat in ordentligt på både el och värme.
Bild: Leo Gammals / Yle

Borgå är med i den nationella energisparkampanjen Snäppet svalare och har sänkt temperaturen med en grad i en del av sina fastigheter.

– En grad har en förvånansvärt stor betydelse för den månatliga förbrukningen och således också för kostnaderna, säger Mikko Silvast.

Vad dessa besparingar betyder i pengar vet han ännu inte.

Lokalitetsavdelningen tar också med sig lärdomarna den fått från den här vintern och tillämpar dem i fortsättningen.

– Utebelysningens skymningsreläer har justerats och det är bra att ha dem i skick. Oberoende om det är energikris eller höga elpriser så är det onödigt att de lyser då de inte behöver göra det, säger Silvast.

Diskussion om artikeln