Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden i tal inför Ukrainakrigets årsdag: Anfallet ledde till ”natoisering” av Finland

Uppdaterad 21.02.2023 20:07.
Joe Biden håller tal framför kungliga slottet i Warszawa.
Bildtext President Joe Biden höll tal framför kungliga slottet i Warszawa på tisdagskvällen.
Bild: Lehtikuva

President Joe Biden tog i sitt tal på tisdagen fasta på att Ryssland orsakade Finlands och Sveriges ansökan om Natomedlemskap: Putin ”trodde att han skulle finlandisera Nato”, sa Biden, men i stället blev det en ”natoisering” av Finland.

Bara några timmar efter att Rysslands president Vladimir Putin höll sitt tal till nationen var det dags för USA:s president Joe Biden att tala till omvärlden. Med talet markerade Biden att det i dagarna är ett år sedan Ryssland anföll Ukraina.

Före tisdagskvällens tal framför kungliga slottet i Warszawa hade Biden träffat sin polske kollega Andrzej Duda i Warszawa.

Inför Bidens tal talade Andrzej Duda bland annat om Polens solidaritet med Ukraina till de dryga tusen personer som samlats utanför slottet för att höra Bidens tal. När Biden sedan steg fram möttes han av jubel och flaggviftande.

USA:s president Joe Biden och Polens president Andrzej Duda skakar hand.
Bildtext Presidenterna Biden och Duda i Warszawa tidigare på tisdagen.
Bild: Jakub Szymcxuk / KPRP / EPA

Tidigt i sitt tal lyfte Joe Biden fram att Rysslands anfall för ett år sedan resulterade i Finlands och Sveriges ansökan om Natomedlemskap: Putin ”trodde att han skulle finlandisera Nato”, sa Biden.

– I stället fick han en ”natoisering” av Finland och Sverige!

Enligt Biden har USA samlat en koalition på över 50 länder som ser till att Ukraina kan försvara sig. Biden talade till omvärlden, men hans primära målgrupp är ändå landsmännen hemma i USA. Han lyfte därför i alla sammanhang fram USA:s bidrag, även om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj naturligtvis också fick beröm.

USA:s president Joe Biden håller tal i Warszawa med publik i förgrunden.

New York Times förklarar finlandisering och ”natoisering”

Bjuder på snabbkurs i historia efter Bidens tal i Warszawa.

Nato försvarar varje tum

Han upprepade också det han sagt tidigare, att Nato försvarar varje tum av sitt territorium. Det är ett välkommet budskap i Polen, som ligger i utkanten av försvarsalliansen. Trots allt det militära stöd som Natoländerna har gett Ukraina har Ryssland avhållit sig från att angripa något av alliansens medlemsländer.

– Vårt stöd för Ukraina vacklar inte, Nato splittras inte, och vi tröttnar inte, försäkrade Biden.

På förhand väntades Biden i sitt tal uttrycka sitt stöd för Ukraina och för Polen, som har tagit emot ungefär 2,5 miljoner ukrainska flyktingar. Polen har också varit en inkörsport för vapen och annan utrustning från väst på väg till Ukraina.

Biden gjorde som väntat och berömde Polens insatser. Han uppmanade också sina åhörare att vända sig om och titta på varandra och tacka för allt som Polen har gjort för Ukraina.

USA:s president Joe Biden kliver fram för att hålla tal framför kungliga slottet i Warszawa.
Bildtext Biden strax innan han började tala i Warszawa på tisdagskvällen.
Bild: Mandel Ngan / AFP

”Putin valde det här kriget”

Biden väntades i sitt tal ge svar på tal åt Putin, som tidigare på tisdagen i sitt tal till nationen lade all skuld för kriget i Ukraina på västvärlden, som enligt honom hotade Ryssland.

President Biden talade direkt till folket i Ryssland och sa att det här kriget inte var någon nödvändighet, att västvärlden aldrig planerade att anfalla Ryssland och att det var Putin som valde det här kriget. Den amerikanske presidentens tal visades ändå inte i rysk tv eller på statligt kontrollerade webbplatser i Ryssland.

President Biden talar i Warszawa inför årsdagen av Rysslands storanfall mot Ukraina - Spela upp på Arenan

I sitt tal gjorde Biden det väldigt klart att det är den ryske presidenten som bär skulden till kriget.

– President Putin valde det här kriget. Varje dag som kriget fortsätter är hans val, sa Biden, som beskrev Ukrainakriget som en tragedi.

Biden försäkrade att de som är ansvariga kommer att ställas till svars. Han upprepade ändå inte det han tidigare har sagt om att Putin själv har brutit mot krigets lagar.

Andra gången i Polen inom ett år

President Biden besökte Polen även kort efter att Ryssland hade anfallit Ukraina. I mars 2022 anlände han till Warszawa efter att ha deltagit i ett extrainkallat Natotoppmöte och Europeiska rådets möte i Bryssel. Den här gången besöker Biden Polen efter att ha avlagt en visit i Ukraina för att visa sitt stöd för det ukrainska folket och president Zelenskyj.

Joe Biden talar framför den amerikanska och polska flaggan.
Bildtext President Joe Biden i Warszawa i mars 2022.
Bild: EPA-EFE/All Over Press