Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ungerns parlament behandlar Natoansökan nästa vecka

Uppdaterad 21.02.2023 18:00.
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan skakar hand med Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
Bildtext Ungern och Turkiet är de enda Natomedlemmarna som inte har ratificerat Finlands och Sveriges ansökningar om medlemskap. Ungerns premiärminister Viktor Orbán (till höger) har sagt att Ungern ska godkänna ansökningarna i år.
Bild: AOP

Ungerns parlament kommer att inleda behandlingen av ratificeringen av Finlands och Sveriges Natodokument i början av mars. Det uppger källor till SVT och tidningsgruppen Uutissuomalainen.

Det ungerska parlamentet ska debattera Finlands och Sveriges Natomedlemskap på onsdag nästa vecka.

– Den allmänna debatten om de här två ländernas anslutningsprocess följer nästa vecka, bekräftar oppositionspartiet Momentums parlamentsledamot Márton Tompos till tidningsgruppen Uutissuomalainen.

Tidigast veckan därpå kan en omröstning hållas, förmodligen tisdag 7 mars, uppger SVT Nyheter med hänvisning till en källa med insyn i det ungerska parlamentets agenda.

Tjugoåtta Natoländer har redan ratificerat Finlands och Sveriges ansökan om medlemskap i militäralliansen. De två länderna som inte har gjort det är Ungern och Turkiet. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har i höstas sagt att Ungern kommer att godkänna ansökan ”i början av nästa år”.

Finlands Natomedlemskap diskuterades också i riksdagens plenum på tisdagen.

Enligt försvarsminister Mikko Savola (C) har Finland och Sverige stort förtroende för att båda ländernas medlemskap har godkänts före Natos toppmöte i Vilnius i juli.

– Det kändes bra att se hur starkt stödet var för vår gemensamma strävan efter Natomedlemskap vid Natos försvarsministermöte förra veckan. Över lag fick vi ett starkt budskap om att båda länderna ska vara godkända medlemmar i militäralliansen före mötet i Vilnius, sa Savola enligt Yle Uutiset.