Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lagkamraterna kan sätta stopp för Svahns dröm – historiskt starkt lag för Sverige i damernas sprint: ”Alla kan ta guld”

Linn Svahn
Bildtext Linn Svahn går för guld, men det gör också resten av Sveriges damlag.
Bild: EPA-EFE

”Starkaste truppen i sprint som vi någonsin haft”, är vad Svergie har att erbjuda i damsprinten på VM. För Linn Svahn är bakgrunden och förväntningarna annorlunda än för två år sen men trots det är målet självklart.

Sveriges landslagstränare Anders Byström presenterade i går de åkarna som ska tävla för Sverige i torsdagens sprint. Linn Svahn som missade OS, lyckades som väntat knipa en plats i truppen som kampar om medaljerna.

Svahn kommer till mästerskapen med en annorlunda bakgrund än för två år sedan. Då var hon en given förhandsfavorit och ansågs vara snäppet vassare än de andra svenska åkarna. Efter att ha varit borta i nästan två år på grund av en axelskada har läget ändrats. I år ligger den största pressen framförallt på Jonna Sundling och Maja Dahlqvist.

Svahn inledde säsongen senare än de flesta andra svenska åkarna och har endast tävlat i några världscuptävlingar. Sprintspecialisten har gjort ett aktivt val att satsa allt på VM.

– Vi har försökt att lägga allt på ett kort och det har känts bra.

Enligt Svahn är det skönt att ha den bakgrunden och de förväntningarna som hon har i dag. Uppladdningen har funkat bättre än för två år sen och hon ser fram emot att se hur bra hon faktiskt är. Formen har toppats till mästerskapet.

– Känslan är att det hela tiden går spikrakt uppåt. Jag borde ha det där sista lilla nu.

”Den starkaste truppen någonsin”

Trots att Svahns bakgrund är annorlunda än för två år sen är målet likadant – att vinna. Målet verkar vara populärt bland de svenska åkarna. Det är Svahn medveten om.

– Står man som svenska på en VM-start ska man gå för medalj och vinst. Alla fem svenskor som är här kan ta det där guldet, säger Svahn till SVT Sport.

De största rivalerna är på så sätt lagkamraterna Maja Dahlqvist, Jonna Sundling, Emma Ribom och Johanna Hagström.

Svenska längdskidåkare
Bildtext Chansen till att det blir en blågul prispall är stor.
Bild: EPA-EFE

Alla svenska åkare kan räknas till medaljfavoriterna i sprinten. En trippelseger till Sverige hade inte varit någon överraskning.

Sveriges landslagstränare Anders Byström kunde knappt dölja sin glädje då han presenterade laget inför sprinten. Han var skäligen nöjd över att Sverige fått till ett så pass starkt lag på damsidan.

– Det här är den starkaste truppen i sprint som Sverige någonsin haft på ett mästerskap.

Sprinten sänds på Yles kanaler torsdagen den 23 februari.

Diskussion om artikeln