Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

ECB-chefen Christine Lagarde i Yle-intervju: Det blir ingen recession, det ser vi till

ECB-chefen Christine Lagarde: Jag kan bekämpa inflationen - Spela upp på Arenan

Europeiska centralbanken följer noga med om löneförhöjningar leder till höjda priser, säger bankchefen Christine Lagarde. Hon är på besök i Finland i samband med ECB-rådets sammanträde i Enare.

Två gånger om året samlas Europeiska centralbankens råd till idémöte och på onsdag är det i Enare i finska Lappland som bankcheferna sammanträder för att i ett mer informellt sammanhang diskutera de stora ekonomiska frågorna i vår världsdel.

Värd för mötet är Finlands Banks direktör Olli Rehn och i sammanträdet på det samiska kulturcentret Sajos deltar förstås också Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde.

ECB följer noga med vad höjda löner har för följder, säger Lagarde till Yle Uutiset.

– Just nu ser vi ingen ond cirkel av inflation på grund av höjda löner, men om en sådan situation uppstår blir det väldigt besvärligt, varnar hon.

Om lönerna stiger avsevärt leder det till ökad inflation när konsumtionen ökar. Eftersom konsumentpriserna redan nu stiger med 8–9 procent i euroområdet skulle stora höjningar i lönerna bara bidra till prishöjningar.

I så fall är det centralbankens uppgift att sätta stopp på den onda cirkeln och det kan ECB göra genom att höja räntorna för att lugna ner den upphettade ekonomin.

Christine Lagarde ler i snön utanför en stockbyggnad i Saariselkä.
Bildtext ECB-bossen Christine Lagarde har en bakgrund som jurist, inte ekonom, men har bland annat varit finansminister i Frankrike och var chef för Internationella valutafonden IMF i åtta år.
Bild: Markku Rantala / Yle

”Whatever it takes”

Till Yle säger Christine Lagarde ett par gånger att ECB tänker få ner inflationen till två procent, ”vad som än krävs”.

Det är samma uttryck som den förre centralbankschefen Mario Draghi använde under den djupaste eurokrisen för tio år sedan: centralbanken gör vad som än krävs för att att få fart på den ekonomiska tillväxten. Det blev startskottet för en enorm stimulansrumba som har pågått till våra dagar.

– Det är vår uppgift att visa beslutsamhet för att bromsa upp inflationen till två procent. Inflationen återvänder till två procent, säger Lagarde bestämt.

Det betyder sannolikt att räntorna fortsätter att stiga. Sedan i somras har ECB höjt sina styrräntor med tre procentenheter. I mars tänker centralbanken höja räntorna med ytterligare 0,5 procent.

– Att pressa ner inflationen till två procent är inte bara vårt mål, det är det bästa vi kan göra för ekonomin, säger Lagarde.

I Finland pågår en stor kamp om löner. Kan lönekraven ge fart åt inflationen?

– Vi följer med löneförhandlingar väldigt noga, eftersom det är en avgörande faktor för oss [när vi följer med inflationen] och det är en nyckelfaktor också för människor. Det är viktigt att förhandlarna förstår att inflationen kommer att återvända till två procent. Vi kommer inte att böja oss och vi kommer inte att vackla inför den här uppgiften, utan vi kommer att göra det som krävs för att få ner inflationen.

Enligt ECB:s egna prognoser kommer det som det ser ut nu att ta två år innan inflationen sjunker till 2,4 procent. Innan vi är där kan staternas lånekostnader stiga avsevärt.

Oroar ni er inte för att ni ska orsaka en recession genom att höja räntorna så snabbt?

– Jag vill påpeka att alla talade om att euroområdet skulle gå in i en recession i slutet av fjolåret och i början av det här året. Det har inte hänt.

– Inget europeiskt land har hamnat i recession år 2023. Alla länderna i Europa borde klara sig. Inte väl, inte med stora siffror, men det blir ingen recession, säger Lagarde.

Vad händer med svårt skuldsatta länders som Italien när räntorna stiger?

– Kostnaderna för låneskötsel stiger för alla länder inom euroområdet. I de länder inom euroområdet, som till exempel Finland, som har förlängt sina lånetider syns ökningen i kostnaderna för lånen senare, när det är dags att betala av på lånen, säger Lagarde.

Men lånekostnaderna stiger inte plötsligt, utan efter hand.

– Om och när vi lyckas minska inflationen står vi inför en tid då räntenivån inte längre behöver hållas på hög nivå – bara det är säkert att inflationen har sjunkit till målnivån, säger Christine Lagarde.

De åtgärder som Europeiska centralbanken vidtar återspeglas överallt inom den ekonomiska sfären.

Inte penningpolitik på agendan

Ett gruppfoto med 24 män i kostym och två kvinnor. Mitt i den främsta raden står Christine Lagarde i knallblå jacka och mörka byxor.
Bildtext Europeiska centralbankens råd består av centralbankscheferna i de 20 euroländerna och ECB:s sex direktionsmedlemmar. Förutom Christine Lagarde är den enda andra kvinnan i gruppen tyska Isabel Schnabel.
Bild: (c) 2023 European Central Bank www.ecb.europa.eu

Vid ECB-rådets möte i Sajos ligger fokus den här gången inte på penningpolitik, utan på andra frågor som också ligger på rådets bord.

– Under sammanträdet diskuterades utsikterna inom den europeiska ekonomin, säger Olli Rehn till Yle Uutiset.

Det innebär att bland annat energifrågor och arbetsmarknadsfrågor kommer att diskuteras, säger han.

Till ECB-rådet som sammanträder i Enare hör centralbankscheferna i de 20 euroländerna och ECB:s sex direktionsmedlemmar. Luxemburgs centralbankschef deltar online, de andra är på plats i Finland.

Artikeln bygger till stora delar på Yle Uutisets artikel Euroopan talouden ykkösvaikuttaja harvinaisessa haastattelussa Ylelle: Taantumaa ei tule – painamme inflaation alas, tuli mitä tuli av Anna Karismo och Antti Parviala.