Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

New York Times förklarar finlandisering och ”natoisering”

USA:s president Joe Biden håller tal i Warszawa med publik i förgrunden.
Bildtext USA:s president Joe Biden talade om både finlandisering och ”natoisering” på tisdagen. Det ordparet behövde amerikanska lyssnare få en förklaring till, tycker New York Times.
Bild: Piotr Nowak / EPA

Efter president Joe Bidens tal i Warszawa på tisdagen publicerade tidningen New York Times en förklaring av ordet ”natoisering” och Finlands väg mot Nato.

President Joe Biden ”hänvisade till 'natoiseringen' av Finland. Här får ni veta varför”, skriver New York Times sent på tisdagskvällen finsk tid. Sen följer en snabblektion i historia.

”Under kalla kriget bevarade Finland sin självständighet genom att hålla sig i skuggan av Sovjetunionen, förbli neutralt och forma sin utrikespolitik så den följde det stora landets intressen”, skriver tidningen.

”Men Rysslands aggression i Ukraina har fått Finland, ett litet nordiskt land vid Rysslands västgräns, att vända sig från den strategin, som i diplomatiska kretsar kallas för finlandisering.”

Därefter konstaterar tidningen att Biden i sitt tal i Warszawa tog fasta på att Finland tillsammans med grannlandet Sverige ansökte om medlemskap i Nato ett par månader efter den ryska invasionen av Ukraina.

New York Times avslutar med en genomgång hur tidtabellen för Finland och Sveriges Natoansökan har sett ut och turerna kring ratificeringsprocessen i Turkiet.

Natos generalsekreterare Jens ”Stoltenberg har fört trepartssamtal med Sverige, Finland och Turkiet för att reda ut meningsskiljaktigheterna och tillfredsställa [Turkiets president Recep Tayyip] Erdoğan, som väntas möta kraftigt motstånd i det val som enligt planerna ska hållas i maj”, avslutar tidningen sin genomgång.