Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ett skott och hundra instrument senare – Leif söker nya utmaningar i ateljén och på tävlingar

Uppdaterad 18.03.2023 10:41.
En man med glasögon spelar fiol i en snickarbod.
Bildtext Leif Kronqvist har byggt över 60 violiner sedan han sadlade om till instrumentbyggare.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Leif Kronqvist har blivit ett stort namn bland stråkmusiker. Både i folkmusik och i klassiska orkestrar används hans instrument flitigt. Själv söker han nya utmaningar i internationella tävlingar med sina byggen.

Den röda gårdsbyggnaden i Forsby, utanför Nykarleby centrum är full av stämning. Längs väggarna inne i ateljén trängs färdiga instrument. Ovanför snickarbänken hänger en mängd verktyg mer eller mindre unika för instrumenttillverkare.

En man med glasögon sitter och snickar i en bod.
Bildtext Att bygga en violin tar en och en halv månad. En cello kräver över två månaders jobb.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Leif Kronqvist sitter tålmodigt böjd över ett trästycke. Det ska efter gediget hantverk bli ett lock till en violin. Stråkmusik strömmar ur högtalarna och ger den stämning man förväntar sig i en konstnärs ateljé.

Att bygga en bra fiol kräver erfarenhet och känsla

― Leif Kronqvist

Det har krävts många timmar och gjorts många misstag för att nå dit Leif är med tillverkandet i dag, medger han.

– Vem som helst kan bygga en fiol. Men att men att bygga en bra fiol kräver erfarenhet och känsla. Och nu tycker jag att jag är bekväm med den metod jag använder, men jag har ju testat många sätt, säger han.

En man med glasögon sitter vid en kakelugn och spelar på en nyckelharpa.
Bildtext Efter en kurs i att bygg nyckelharpor i Sverige, började Leif själv också spela det rätt ovanliga instrumentet.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Vägen till instrumentbyggare var inte självklar för Leif Kronqvist. Med både merkantil- och mekanikerutbildning i bagaget blev han egenföretagare med bilverkstad.

En skottskada gjorde fioler till Leifs yrke - Spela upp på Arenan

Efter ett tag sade kroppen ändå stopp och bilverkstaden byttes mot en instrumentateljé. Nu tillverkar Nykarlebybon stråkinstrument av toppklass, som han också hoppas börja tävla med internationellt.

– Jag har deltagit i några nationella tävlingar och klarat mig bra. Nu har jag försökt bygga några instrument väldigt noga, för de synas ju in i minsta detalj i tävlingarna. Och deltar man internationellt, skulle man få se hur stor konkurrens det är då man mäter sig med hela världens byggare, säger Leif Kronqvist och skrattar.

Vådaskott gav men för livet

Som åttaåring blev Leif Kronqvist vådaskjuten av en kompis med ett gevär. Följden blev en skada som försvårar Leifs rörlighet. Intresset för bilar finns kvar, men passionen för musik och instrument är starkare.

Ett antal stråkinstrument står utställda på ett bord
Bildtext Nybyggena görs vanligen på beställning, men Leif handlar också med begagnade instrument.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Att bygga en fiol tar en och en halv månad och en cello kräver över månaders jobb. Alla sinnen är involverade för att få ett instrument välbyggt. Tonen är det som musikern själv sätter störst värde vid, men sedan krävs det också att ett handbyggt instrument ska vara snyggt gjort, vilket kräver mycket handarbete.

– I dagsläget har jag byggt 63 violiner, sex cellon och en kontrabas. Och så lite nyckelharpor, Esse-harpor och stråkharpor - och lite allt möjligt. Jag börjar väl närma mig 100 instrument totalt, räknar Leif snabbt ihop.

EN man med glasögon sitter och jobbar med en cello vid en snickarbänk
Bildtext Hälften av tiden reparerar Leif Kronqvist instrument åt kunder.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Trots drygt 20 års byggande, säger Leif att man aldrig blir fullärd. Det finns alltid nya sätt att prova.

– Jag gillar utmaningar, och skulle gärna bygga mera barockinstrument, säger Leif Kronqvist.

En byggare bör också spela

Intresset för fiolbyggandet kom från Leifs frus farfar, som byggde fioler som hobby. Efter några Arbis-kurser, utvecklades både talangen och intresset.

Att Kronqvist själv också spelar, för honom ut på festivaler och andra musikerevenemang runt om, och de är utmärkta tillfällen att också visa upp sitt kunnande och hitta kunder bland mer rutinerade musiker.

Tre stråkmusiker spelar under ledning av en kvinnlig dirigent i röd jacka.
Bildtext Torsdagkvällar övar Leif med en stråkorkester i Nykarleby.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Leif Kronqvist spelar också aktivt i tre orkestrar, något han började med först efter att han började bygga egna instrument.

– För en instrumentbyggare är det nog viktigt också att kunna spela. Både klassisk musik och folkmusik, så man kan spela både och. Men man spelar på lite olika sätt, i stråkorkestern enbart efter noter. Och i folkmusiken helst utan noter - snabbt och med känsla, beskriver Leif Kronqvist.

Vasaloppet parstakande

Som motvikt till arbetet i ateljén rör sig Leif Kronqvist gärna ute i naturen. På sommaren blir det kajakpaddling och på vintern skidåkning. Att parstaka sig från Sälen till Mora blev höjdpunkten en vinter då han samlade 1000 kilometer på skidor.

Även om han sedan några år har invalidpension, har han inte bråttom att pensionera sig för gott.

– Jag är 55 nu, så jag hinner med mycket ännu. Så länge händerna, ögonen och öronen fungerar så kan man både bygga instrument och spela, så jag räknar nog med att hålla på länge än, säger Leif Kronqvist.

Mer om ämnet på Yle Arenan