Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Man viftade med penis och misstänktes för blottning – friades av rätten eftersom man får kissa i naturen

Bildtext Mannen försökte leta upp en avskild del av parken för att uträtta sitt ärende.
Bild: Yle / Rose-Marie Sundström

Kan urinerande på allmän plats klassas som blottning? Nej, menar Västra Nylands tingsrätt.

En man i 70-års ålder greps av nöd under en promenad i Margeretebergsparken i Esbo. Han tog sin tillflykt i en mer avskild del av parken för att uträtta sitt ärende. På grund av ett sjukdomstillstånd drog processen ut på tiden och den bevittnades av en kvinna med barnvagn som kom gående längs stigen.

Kvinnan vände hastigt på klacken efter mötet. Men eftersom de befann sig i närheten av en lekpark ville hon anmäla ärendet till myndigheterna.

Hon gensköt mannen vid en parkeringsplats och anmälde mannens signalement och registernummer till polis.

Enligt sitt vittnesmål blev kvinnan illa till mods av mötet. Hon uppfattade det som att mannen onanerade. Det misstänkta brottet reddes därför ut som offentlig kränkning av sedligheten: en brottsrubricering som vanligen appliceras på blottare.

Men enligt kvinnan verkade mannen inte försöka blotta sig för henne. Han stod enligt hennes utsago snarare i sin egen värld och vevade med handen.

Mannen bestred åtalet. Han säger att han lider av ett sjukdomstillstånd som gör att det är tidskrävande och mödosamt att urinera. Han kunde dessutom visa upp sjukintyg som styrker hans berättelse.

Västra Nylands tingsrätten konstaterar att handlingen visserligen väckt anstöt. Men eftersom stigen de befann sig på låg i en avskild del av parken och eftersom det inte är brottsligt att urinera frias mannen. Hans sjukdomstillstånd har i rättens ögon inget med saken att göra. Men eftersom han inte medvetet försökt blotta sig förkastas åtalet.

Domen har inte vunnit laga kraft.