Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagsvalet 2023

Studerande får egen valdebatt på Soc & kom: ”Det är dags att välja vad studerande ska göra”

Hur kan vi förbättra studenternas vardag, välmående och framtid? Dessa frågor diskuteras med riksdagsvalskandidater i valdebatten från Soc&kom. Debatten leds av studenter.

Hur kan vi förbättra studenternas vardag, välmående och framtid? De frågorna diskuteras med riksdagsvalskandidater i Helsingfors universitets svenskspråkiga valdebatt. Du kan följa med streamen här på svenska.yle.fi i dag kl. 14:30.

Studerande vid Svenska social- och kommunalhögskolan genomför en egen valdebatt med studentvinkel. Debatten leds av studenterna Edvin Ekman och Anna Louhisto. Programledarna fungerar också som moderatorer för själva debatten och har varit med i planeringen av diskussionen ända från början. Tillfällets teman slogs fast snabbt.

– Med tanke på vad som är aktuellt för studerande och vad vi tänker mycket på i vår vardag, så kom vi fram till att de här ämnena känns mest relevanta för målgruppen, helt enkelt, säger Louhisto.

Hon studerar journalistik och kommunikation på andra året. Ekman är första årets studerande på Soc & kom och har ännu inte fått välja huvudämne, men också han är intresserad av journalistiken.

Studerande på högskolan har fått skicka in frågor som sammanställs av programledarna och sedan behandlas under debatten.

– Nu när inflationen har stigit så pass mycket skulle någon form av ekonomiskt stöd vara bra. Inom studentvården finns också stora brister, speciellt om man vill ha vård på svenska, säger Edvin Ekman.

Panelister i valdebatten

  • Centern: Päivi Mononen-Mikkilä (Centern)

  • De gröna: Amanda Pasanen (De gröna)

  • Kristdemokraterna: Mika Ebeling (Kristdemokraterna)

  • Samlingspartiet: Maaret Castrén (Samlingspartiet)

  • Sannfinländarna: Nina Strandén (Nina Strandén)

  • Socialdemokraterna: Jukka Kekkonen (Socialdemokraterna)

  • Svenska folkpartiet: Emmi Piippo (Svenska folkpartiet)

  • Vänsterförbundet: Mia Haglund (Vänsterförbundet)

Resursbristen inom studentvården kommer att diskuteras under debatten, och oron för både den egna ekonomin och måendet hör också till de största frågorna.

Studerande lever också under mycket hård press, menar Ekman och Louhisto.

– Det känns som att det är en stor press på att man ska bli klar så snabbt som möjligt, och samtidigt borde man jobba. Det känns som om budskapen går i kors. Det skulle börja vara dags att välja vad man vill att studerande ska göra - ska de jobba vid sidan av studierna, eller inte? undrar Louhisto.

De teman som debatten kretsar kring är därför mycket relevanta för studerandes vardag, och de är inte löskopplade från resten av samhället, menar medieforskare och universitetslektor Jenny Stenberg-Sirén.

– Jag är orolig för de långsiktiga följderna. I och med att antagningssystemet till högskolorna lades om, så börjar pressen på unga redan i högstadiet. Efter högskolan ska man så snabbt som möjligt ut i arbetslivet - unga är ganska slutkörda vid det skedet de ska börja sin långa arbetskarriär. Jag skulle vilja få in lite mera medmänsklighet i de ungas vardag, säger Stenberg-Sirén.