Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skulle du klara dig som journalist i Lukasjenkos Belarus?

Uppdaterad 05.03.2023 17:19.
Tecknad bild som visar en journalist i Belarus.
Bild: Fanny Penttinen / Yle

Svenska Yles spel Yttrandefrihetens hjälte låter dig prova på de val och hot som journalister möter i Belarus.

Samtidigt som kriget i Ukraina gått in på sitt andra år fortsätter jakten på oliktänkare i grannlandet Belarus.

Belarus ledare Aleksandr Lukasjenkos regim har fängslat 1 400 oppositionsaktivister och siffran fortsätter att stiga.

Det betyder att det i dag finns fler politiska fångar i Belarus än det fanns i hela Sovjetunionen då Michail Gorbatjov kom till makten 1985. Belarus har endast drygt 9 miljoner invånare, jämfört med 286 miljoner i Sovjetunionen.

Bland fångarna finns 34 journalister ‒ de flesta av dem är fängslade för sin rapportering om folkresningen mot Lukasjenko efter fuskvalet 2020.

Krishanteringsexperten Alina Belskaja är insatt i situationen för journalister i Belarus. Hon känner journalister som arbetat i landet ‒ en del av dem sitter nu inlåsta i Lukasjenkos fängelser.

Om spelet

Yttrandefrihetens hjälte är ett spel om och av modiga journalister, som försöker jobba i en diktatur.

Ingrid Svanfeldt träffade de belarusiska journalisterna Yauhen Merkis och Larysa Shschyrakova online varje vecka under åren 2020-2022. Spelets scener är skrivna utgående från dessa samtal och aktivisten Sergej Lisitjonaks berättelser. Lisitjonak flydde till Polen 2021. I september 2022 fängslades Yauhen Merkis. Larysa Shschyrakova tillfångatogs i december 2022.

Människorättsorganisationen Viasna upprätthåller ett register på alla politiska fångar i Belarus. Genom att söka på deras namn hittar du det senaste om Merkis och Shschyrakova.

Tecknad bild som visar en journalist i Belarus.

Yttrandefrihetens hjälte

Svenska Yles nya spel låter dig prova på de val och hot som journalister möter i Belarus.

”Journalister hittar alltid en lösning”

Belskaja säger att det trots de stora riskerna fortfarande finns människor som rapporterar från Belarus.

‒ Jag tror att journalister är människor som alltid hittar någon lösning.

Hon säger att journalister fortfarande publicerar rapporter på olika plattformar, som Telegram. Det handlar bland annat om hur Belarus kringgår sanktioner och om korruptionen i landet.

‒ Omvärlden får fortfarande en mycket bra bild av vad som händer i Belarus. Så de lyckas fortfarande göra sitt arbete men det blir farligare och farligare.

Realism i spelet

Belskaja har bekantat sig med Svenska Yles Belarus-spel Yttrandefrihetens hjälte. Hon understryker att spelet grundar sig på verkliga personer och att det därför ger en realistisk bild av hur det är att vara journalist i Lukasjenkos Belarus.

Videorna som kommer mellan de olika scenarierna berättar bland annat om tiden efter presidentvalet 2020, då Lukasjenko hade utlyst sig till segrare trots att det stod klart att han förlorat mot oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja med klar marginal.

Valfusket ledde till massiva demonstrationer och en känsla av frihet då folket tog över gatorna.

‒ Videorna som visar upproret i Belarus och den verkligheten väcker starka känslor i mig, det väcker fortfarande hopp, det visar att hoppet fortfarande lever, säger hon.

Bundet till Ukraina

Kriget i Ukraina och Lukasjenkos nära samarbete med Ryssland väcker farhågor om att Ryssland stegvis kommer att öka sin kontroll över Belarus tills landet i praktiken helt styrs av ledarna i Kreml.

Belskaja säger att upproret fick belarusierna att inse att det finns en egen nationell identitet, och att det är något som Ryssland inte kan påverka.

‒ När jag talat med mina föräldrar och vänner så har jag fått bilden om att Belarus kommer att behålla den här identiteten.

‒ Även om Ryssland skulle annektera Belarus på ett sätt eller annat, skulle folket förbli patriotiskt, säger hon.

Belskaja tror att Belarus närmaste framtid till stor del avgörs utanför landets gränser.

‒ Situationen i Belarus är kopplad till läget i Ukraina. Om Ukraina segrar har Belarus möjligheter, men om Ukraina blir besegrat så har inte heller Belarus under den närmaste tiden möjligheter att klara sig som en självständig stat.