Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stabila träningshopp av Alva Thors inför spännande VM-debuten: "Bra att vara lite nervös, så är man skärpt också"

Alva Thors tränar i Planica.
Bildtext Thors gör sin VM-debut på fredag.
Bild: Lehtikuva

Två dagar inför sin VM-debut har Alva Thors utfört sitt första träningspass i Planica. Backträningen gick bra trots att hon hoppade med helt nya skidor i en backe där hon kraschade för en månad sedan.

Den 17-åriga VM-debutanten från Vörå var bäst av de tre finländarna under samtliga träningsomgångar. Med sina hopp runt 80 meter i normalbacken slutade hon aningen utanför topp-20 i varje omgång bland 32 deltagare.

Thors föll omkull efter sitt hopp i samma backe för en månad sedan på europeiska olympiska ungdomsfestivalen, men det oroade inte henne inför dagens träning. Däremot var det spännande att hoppa med ett par helt nya skidor.

– Faktisk, jag var lite nervös. Det är kanske inte optimalt att testa nya skidor när man kommer på VM, men det gick bra, berättar en leende Thors.

Efter morgonens backträningar ska de kombinerade damerna få ta testa på tävlingsbanorna för första gången. Thors har tidigare åkt rullskidor på banan och har koll på profilen. Enligt henne innehåller slingan på 2,5 kilometer som används i samtliga tävlingar i nordisk kombination inget märkvärdigt.

– Den är inte speciellt tung. Tunga banor är det alltid när man är på världscup- och VM-nivå, men inte är det något speciellt med den här.

Backen i Planica
Bildtext VM-backen i Planica.
Bild: Tomi HÃnninen - Chilipictures

Thors som tidigare i vinter debuterade i världscupen med en 20:e plats har realistiska möjligheter att kämpa om liknande placeringar i sin VM-debut på fredag. Med en fullträff kan hon till och med klara sig bättre i VM än i JVM för några veckor sedan där hon slutade på 17:e plats.

Vid sidan om gymnasiet och alla tävlingsresor har Thors under en händelserik start på året också hunnit vara med i Sportliv där hon berättade modigt om sin ensamhet under högstadietiden. Efter att programmet publicerades har hon fått en hel del respons.

– Jo, en del har nog hört av sig. Jag har bara fått positiva kommentarer om det, så det värmer.

Nu är det ändå en spänd väntan inför VM-debuten som gäller.

– Klart det är lite pirrigt, men det är pirrigt på ett bra sätt. Ja tror att det är bra att vara lite nervös, så är man skärpt också.

Klarar sig Thors bra i den individuella tävlingen blir hon aktuell för söndagens mixed lagtävling som finns på VM-programmet för första gången. Där får hon sannolikt tävla tillsammans med Minja Korhonen, Ilkka Herola och Eero Hirvonen.