Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Fem myter om din skönhetsrutin – de här produkterna behöver du på riktigt

Uppdaterad 07.03.2023 19:45.
Olika hudvårdsprodukter
Bildtext Vet du vad dina skönhetsprodukter innehåller? Allt är inte nödvändigt för att huden eller håret ska må bra.
Bild: Mostphotos/Marilyn Barbone

Behöver du verkligen alla krämer, oljor och serum för att ta hand om hud och hår? Eller kan du i bästa fall spara hundratals euro på att slopa en del av dina produkter för hår och hud?

Produkter för olika delar av kroppen marknadsförs ofta som nödvändigheter du inte klarar dig utan. Podden My och Becka är panka har diskuterat med hudexperten Johanna Gillbro och frisören Helena Skogman för att reda ut vad du egentligen behöver och vad som mest är falsk marknadsföring.

1. Måste din hudvårdsrutin innehålla tio steg?

Först djuprengöring, sedan micellärvatten, serum, dagkräm, nattkräm, ögonkräm och så vidare. Måste du hålla på i en halvtimme varje morgon och kväll för att ditt ansikte ska stråla?

Din hud behöver sällan en massa olika produkter i en viss specifik ordning för att må bra. Om du använder smink eller bor i en stad är det bra att tvätta ansiktet med en mild ansiktstvål på kvällen.

– På morgonen ska du inte tvätta ansiktet, eftersom huden utsöndrar bra naturliga fetter under natten. På sin höjd kan du skölja ansiktet med vatten på morgonen, säger hudforskaren Johanna Gillbro.

Och på samma sätt som det inte är viktigt i vilken ordning du äter din mat, spelar det inte en så stor roll i vilken ordning du lägger dina hudvårdsprodukter.

“Huden behöver inte mer än en kräm” - så här kan du spara hundratals euro på hudvård

31:59

2. Vilka produkter ska du använda på huden?

Om de flesta hudvårdsprodukterna är falsk marknadsföring, hur ska du veta vad din hud behöver?

Huden mår bäst av att vårdas av sina egna naturliga fetter. De är fetter såsom ceramid, kolesterol och fria fettsyror.

Därför ska du också använda en fuktgivande kräm som innehåller oljor och fetter som finns helt naturligt i huden. Hudforskaren Johanna Gillbro använder själv enbart en kräm för sitt ansikte. Olika krämer för dagen och natten behövs inte heller.

– Känner jag att jag behöver mera fukt till natten blandar jag ut min vanliga hudkräm med några droppar av ett koncentrat som innehåller lite vitamin A och C samt niacinamid, och ett ämne som heter acetylglukosamin som är en byggsten till hyaluronsyra, säger Johanna.

3. Hur ska du ta hand om ditt hår?

Är långa och dyra frisörbesök nödvändiga för att håret ska se friskt ut? Allas hår fungerar olika och det spelar också en stor roll om du har färgat eller på annat sätt behandlat hår.

– Billigast är det att ha ett så naturligt hår som möjligt, och acceptera dess färg och form, säger Helena.

Att vänja sig av med många hårprodukter kan ta tid, men blir oftast bra till slut.

Själva håret behöver egentligen inte produkter. Håret är död materia och går i sig inte att återuppliva. Däremot kan det vara bra att ta hand om din hårbotten, som håret växer ifrån.

Mår din hårbotten bra ser ofta också håret hälsosamt ut. Precis som all annan hud på kroppen mår hårbottnen bra av att återfuktas.

– Har du naturligt obehandlat hår behöver du inte ens använda schampo. Du kan avvänja håret från schampo och tvätta med bara vatten eller ett milt hårbalsam, säger frisören Helena Skogman som jobbar i en ekologisk salong.

Det enda ditt hår egentligen behöver är en borste, helst i naturmaterial som inte skadar håret.

"Det enda håret behöver är en naturborste" – så här sparar du på frisörbesök

32:35

4. Hjälper ansiktsbehandlingar huden att må bra?

Enligt marknadsföringen har ansiktsbehandlingar en föryngrande effekt, men hjälper de verkligen huden att må bra?

Johanna har undersökt personer som blivit rekommenderade olika behandlingar av hudterapeuter i Sverige. Enligt henne har de flesta av människorna alldeles normal hy utan några större problem.

Hon påminner om att meningen med ansiktsbehandlingar är att sälja tjänster. Därför är hon skeptisk till dem.

– Punktinsatser för huden fungerar sällan, säger Johanna. Det är viktigare att sköta huden dagligen, att använda fuktgivande kräm varje dag ger betydligt bättre resultat.

Däremot kan en ansiktsbehandling förbättra välbefinnandet på andra sätt. Det kan kännas skönt och få dig att slappna av.

– Vid beröring av huden frigörs oxytocin, vilket gör att kroppen slappnar av och vi blir lugnare, säger Johanna.

"Jag är 27 år gammal och är inte redo för rynkor" – därför är ansiktsbehandlingar sällan värt pengarna

34:56

5. Går det att föryngra huden?

Är det över huvud taget möjligt att föryngra huden och motverka rynkor? Åtminstone inte med någon återfuktande punktbehandling, enligt Johanna.

– Huden förnyar sig själv ungefär en gång i månaden. Med 28 dagars mellanrum har alla cellerna i hudens yttersta lager bytts ut. Att till exempel skrubba huden är därför helt onödigt.

Hon säger att mycket inom hudvård är falsk marknadsföring. Till exempel förhåller hon sig skeptiskt till nyare trender som microneedling och laminering av ögonbryn. Microneedling går till exempel ut på att göra små sår i huden för att huden ska förnya sig snabbare. Men det kan också leda till en ökad mängd bakterier i huden och inflammationer.

– Det enda sättet att på riktigt få bort rynkor är att använda botox, säger Johanna. Men rynkor är inget farligt och hör till livet.

Det bästa för huden är att dagligen smörja in den med fetter som finns naturligt i huden, och att använda solkräm på soliga dagar.

Redigerad 7.3 kl 19:30: Hudforskaren Johanna Gillbro var felciterad om microneedling.

Mer om ämnet på Yle Arenan