Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles uppgifter: I morgon beslutar Finland om Leopardstridsvagnar ska skickas till Ukraina

Uppdaterad 22.02.2023 15:37.
Kuvassa on kolme Puolan Leopard-panssarivaunua, jotka osallistuivat Puolassa sotaharjoitukseen viime syyskuussa.
Bildtext Finland har omkring 200 Leopard-stridsvagnar. På bilden tre polska Leopard-stridsvagnar som deltog i en stridsövning i september.
Bild: Artur Widak / AOP

Finland kommer att delta i det internationella Leopard-samarbetet. Beslutet tas i morgon, men vad Finlands insats kommer att vara är fortfarande oklart.

I morgon är det meningen att Finland ska ta ett beslut om hur man tänker delta i det internationella samarbetet som innebär att Leopardstridsvagnar skickas till Ukraina.

Enligt Yles uppgifter fattar statsrådet beslut om frågan i morgon. Ärendet kommer till statsrådets behandling på förslag av Försvarsministeriet.

Förhandsbedömningen är att Finland kommer att delta i projektet endera genom att bistå med underhåll av stridsvagnarna eller genom att donera några vagnar.

Även om Finland beslutar att skicka iväg stridsvagnar, kan det hända att vagnarnas antal inte uppges på torsdag.

Service eller vagnar?

Försvarsminister Mikko Savola (C) meddelade i slutet av januari att Finland kommer att delta i det internationella Leopard-samarbetet, men att Finlands andel inte kommer att vara särskilt stor.

Savola lät förstå att Finlands bidrag kanske kommer att bestå av endast service, reservdelar eller utbildning av ukrainska stridsvagnsförare. Det här på grund av den långa gränsen till Ryssland och för att stridsvagnarna också är viktiga för det egna försvaret.

Ett principiellt samförstånd nåddes om Leopard-leveranserna efter att Storbritannien och USA bestämde sig för att donera av sina stridsvagnar till Ukraina. Inga stridsvagnar har ännu skickats till Ukraina.

Artikeln är en bearbetning av Yle Uutisets artikel Ylen tiedot: Suomi päättää huomenna, lähteekö Leopard-panssarivaunuja täältä Ukrainaan. Artikeln är översatt och bearbetad av Sofia Kajander.