I Sverige inleddes den årliga bokrean – varför försvann traditionen från Finland?
Bokreorna som tidigare brukade ordnas i slutet av februari har nu spritts ut till kortare rabattperioder med specifikt fokus på vissa säsonger, likt mode- och sportvärldens reor efter jul.
På tisdagen började bokrean i Sverige. På bokrean säljs böcker av alla slag på rabatt, och litteraturentusiaster flockas till bokhandlarna för att hitta ny, spännande lektyr inför våren och sommaren. Men vad hände egentligen med bokrean i Finland?
Bokrean som tidigare livade upp slutet av februari för många aktiva läsare i Finland, är nu på de flesta finländska orterna ett minne blott. Till undantagen hör till exempel bokaffärerna i Mariehamn, där man ännu följer den svenska modellen.
På de flesta håll i landet slopades ändå de årliga bokreorna i februari redan för över 15 år sedan. Numera ordnas rabatt försäljning av böcker oftare i början av januari, efter julsäsongen.
– Tanken där var att man skulle som locka folk när de ändå är ute på reauppköp, att de skulle komma till bokhandeln på samma. Men det blev ändå inte som tidigare, förklarar Inger Ruotanen som är försäljningschef på förlaget Schildts och Söderströms.
Ruotanen tror att ljudböckernas och e-böckernas ökade popularitet påverkat försäljningen av tryckta böcker. Också möjligheten till att köpa böcker via nätet har minskat på mängden besökare bland bokaffärerna i Finland.
– Jo, visst påverkar de. Men där är det intressant att märka att de nya teknologierna på finlandssvenskt håll inte påverkat de tryckta böckernas popularitet negativt. Där är skillnaden större på finskt håll. Vi har kanske fler trogna köpare av tryckta böcker på finlandssvenskt håll, menar Ruotanen.
I dagsläget talas det ofta om att unga läser mindre än förr. Men vissa tecken tyder på att exempelvis sociala medier också kan ha en positiv inverkan på mängden läsande ungdomar.
– Förra årets mest sålda bok hos oss tror jag att var en av Colin Harper, som var just från en Tiktok-utmaning, berättar Marjo Tuomikoski, vd för Akademiska Bokhandeln.
Att människor läser och skriver, det är nyckeln till framtiden
Marjo Tuomikoski, Akademiska Bokhandelns vd
Tuomikoski menar att det är viktigt att inspirera unga att läsa och skriva, för samhällets väl. Om det då handlar om en tryckt bok eller en bok i elektroniskt format spelar enligt henne egentligen inte så stor roll.
– Läsning ökar läsning i vilket format som helst, så det är viktigare. Om en ungdom vill läsa någonting i digitalt format är det alltid bättre att välja det alternativet, hellre än någon spelkonsol eller något annat. Att människor läser och skriver, det är nyckeln till framtiden, filosoferar Tuomikoski.