Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Peter Sandström, Zandra Lundberg och Emma Puikkonen nominerade till Nordiska rådets litteraturpris

Författarna Peter Sandström, Zandra Lundberg och Emma Puikkonen i ett bildcollage.
Bildtext Författarna Peter Sandström, Zandra Lundberg och Emma Puikkonen är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris år 2023.
Bild: Marica Rosengård, Tiina Tahvanainen och Pertti Nisonen

Sammanlagt 14 verk från alla delar av Norden är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris år 2023.

Sedan år 1962 delas Nordiska rådets litteraturpris ut till ett skönlitterärt verk som skrivits på ett av de nordiska språken. Det prisbelönta verket kan vara en roman, ett drama, en diktsamling, en novellsamling eller en essäsamling som uppfyller höga litterära och konstnärliga krav.

Priset är 300 000 danska kronor, dvs. drygt 40 000 euro. Pristagaren kungörs den 31 oktober på en stor nordisk prisgala i Oslo.

I år har de nationella bedömningskommittéerna valt ut sammanlagt 14 verk som är nominerade till Nordens största och mest prestigefulla litteraturpris: romaner, berättelser, essäer och diktsamlingar från alla länder och språkområden i Norden.

Finlands ena kandidat till priset är Peter Sandströms roman Den stora blondinens sista sommar – en roman som enligt bedömningskommittén är ”ömsom dråplig, ömsom hjärtskärande, i sin gestaltning av tidlösa mänskliga teman som kärlek, föräldraskap och åldrande – på en prosa som är både konkret och intensivt laddad med både känsla och tanke”.

Detta är andra gången Peter Sandström är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris - år 2015 var Sandström nominerd till priset för romanen Transparente blanche.

Läs Marit Lindqvists recension av Peter Sandströms roman Den stora blondinens sista sommar

Finlands andra kandidat till priset är Emma Puikkonens roman Musta peili som handlar om olja och oljans plats i våra samhällen och i våra liv.

I sin motivering konstaterar bedömningskommittén bland annat att människan och oljan inte är separata enheter:

”Fossila bränslen utgör den osynliga grunden för ekonomin och samhället, och redan från och med 1800-talet har vi levt i en tidsperiod som kallas fossilkapitalism. Oljan med sina derivat har trängt sig in i oss och i våra liv. Detta är utgångspunkten för Emma Puikkonens roman om oljan, mänsklighetens svarta spegel.

Den magiskt vackra romanen som biter sig in i ett enormt ämne tvingar läsaren att tänka. Dess svarta, glänsande ytor reflekterar eviga och aktuella teman, som relationen till natur och miljö, människans mod och kvinnans roll i olika situationer.”

Ålands kandidat till priset är Zandra Lundbergs roman Konsten att inte hitta sig själv på Bali – en roman som enligt bedömningskommittén ”handlar om sorg och övergivenhet, om hur skriet från vildmarken behärskar alla sinnen. Men i Zandra Lundbergs sökande efter lindring och försoning finns också en trotsig värme. En absurd humor glimtar till ibland. Så kan Konsten att inte hitta sig själv på Bali ändå läsas som en sorts hyllning till livet – det tragiska, magiska och vidunderliga.”

Läs Marit Lindqvists recension av Zandra Lundbergs roman Konsten att inte hitta sig själv på Bali

De övriga kandidaterna till Nordiska rådets litteraturpris är:

Sverige:

Joanna Rubin Drangers grafiska roman Ihågkom oss till liv

Isabella Nilssons essäsamling En bok för Ingen

Norge:

Ingeborg Arvolas roman Kniven i ilden

Kathrine Nedrejords roman Forbryter og straff

Danmark:

Niels Franks berättelse Fanden tage dig: Beretning om et kvindedrab

Kirsten Hammanns roman Georg-komplekset

Färöarna:

Marjun Syderbø Kjelnæs dikt- och dramaverk Karmageitin og Gentukamarið

Grönland:

Katrine Rasmussen Kielsens roman Qivittuissuit akornanniinnikuuvunga

Island:

Guðni Elíssons roman Ljósgildran

Ragnar Helgi Ólafssons diktverk Laus blöð

Det samiska språkområdet:

Anne-Grethe Leine Bientie & Bierna Leine Bienties samling berättelser med titeln Jaememe mijjen luvnie jeala

De fjorton nominerade verken till Nordiska rådets litteraturpris år 2023.
Bild: Norden.org