Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter sämsta tävlingen på flera år är Johanna Matintalo redo för VM-sprinten: ”Hoppas inte på en till flopp”

Johanna Matintalo på VM 2023.
Bildtext Johanna Matintalo hoppas hitta ett flow som räcker hela vägen till final. I en final är allt öppet, säger hon.
Bild: Lehtikuva

De finländska åkarna har bekantat sig med sprintbanan i Planica. Det är en slingrig bana med ett långt, stigande parti som finländarna tror att kan passa dem bra.

Det finländska damlaget i sprinten är Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Jasmin Kähärä och Johanna Matintalo. Herrsidan består av Ville Ahonen, Niilo Moilanen, Joni Mäki och Lauri Vuorinen.

De finländare som har bäst chans att klara sig är Johanna Matintalo och Joni Mäki som båda har skördat framgångar på sprintsträckor. Matintalo anser att den kvinnliga dameliten i sprint är väldigt jämn, vilket gör utgången oviss.

– Det finns många förhandsfavoriter men det finns också en stor bredd i täten och många har möjlighet att nå långt. Mycket beror också på dagsformen och skidorna, sådana små saker som kan betyda mycket i slutändan.

”Förhoppningsvis rullar det på”

Matintalo har spenderat ungefär en vecka i Planica och har hittills kunnat hålla känslorna i schack. Men hon medger att hon upplever fjärilar i magen så här dagen före tävling. Senast i kvartsfinalen vill hon hitta ett flow i åkningen.

– Från kvartsfinalen och framåt ska det börja rulla på om det ska börja rulla på. Förhoppningsvis är det just det som sker.

I världscuptävlingen i Toblach gick det inte bra för det finländska laget i stafetten. Laget med Matintalo, Krista Pärmäkoski, Emmi Lämsä och Anne Kyllönen slutade på en fjärde plats, men var över tre minuter efter vinnande Norge.

– Det var säsongens sämsta tävling, till och med den sämsta tävlingen på många år om jag ska vara helt ärlig. Men efter några hårda träningspass så har kroppen fungerat normalt nu så jag hoppas att vi inte får uppleva en till flopp, säger Matintalo.

Utmanande bana

Joni Mäkis säsong har varit varierande om man ser till resultatlistorna. Förutsättningarna inför morgondagens sprint är kanske inte heller de bästa då han har känt sig lite förkyld under de senaste dagarna. Vid intervjumikrofonen är det ändå inget som märks av.

– Det ska bli spännande att se hur det går. Jag har förberett mig i Vuokatti och träningarna har gått okej. Om jag åker mitt bästa lopp för säsongen så kan det bli riktigt bra.

Joni Mäki tränar i Planica.
Bildtext Joni Mäki tror att banan i Planica kommer att passa honom.
Bild: Lehtikuva

Både Matintalo och Mäki understryker att banan är slingrig och att det kan vara svårt att avancera i fältet. Däremot har de chans att ta sig förbi motståndare i den stigande backen i slutet av banan, innan det bär av neråt mot upploppet.

Något som skiljer sig från senaste mästerskap är att publiken återigen är välkomna till arenan, vilket gläder många av de finländska sprintåkarna.

– Det blir kul, det har varit så tyst på läktarna under de senaste åren. Roligt att familj och vänner kommer och tittar, säger Mäki.

Kvalet i VM-sprinten startar klockan 13.00 och finalpasset startar klockan 15.30.

Programmet är inte längre tillgängligt
Matias Strandvall tar tempen på sprintbanan i Planica: "Mångfacetterade stigningar" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln