Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Vem som helst kan göra en felbedömning” – sjöbevakningen varnar för svaga isar

En person vandrar över isen vid Kaisaniemi i Helsingfors den 7 februari 2023.
Bildtext Sjöbevakningen varnar för svaga isar. Bilden är från den 13 februari och tagen i Tokoistranden i Helsingfors.
Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Finska vikens sjöbevakningssektion påminner om att isarna är väldigt svaga på hela havsområdet i Finska viken.

Sjöbevakningen uppmanar var och en att noga överväga om det faktiskt finns skäl att röra sig på isen just nu.

Enligt Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund kan det vara svårt att bedöma hur bra isen håller och förbundet påminner om att drunkningsolyckor oftast sker i bekanta vattendrag och nära stranden.

”Samma gäller för hela året. Vem som helst kan göra en felbedömning. Det är en vanligt att man tror att isen är lika tjock överallt, men det är den inte”, skriver förbundet på Twitter.

Nyis vid hela kusten

Enligt Meteorologiska institutets islägesrapport bildas nu nyis vid hela kusten.

På Skärgårdshavet och på västra Finska viken finns tunn is och nyisbildning i den inre skärgården. På östra Finska viken finns 5–25 centimeter tjock fastis i den inre skärgården. Utanför fastisen finns ställvis tunn drivande is och nyis. Längre ut är det öppet vatten.

På Bottenhavet finns 5–20 centimeter tjock is i den inre skärgården. Utanför kusten finns nyisbildning.

I Vasa skärgård finns 10–35 centimeter tjock fastis till Storhästen. Längre ut finns det först 5–20 centimeter tjock, mycket tät drivis till Ensten och sedan tunn spridd drivis och nyis till väster om Norrskär.

På norra och södra Bottenviken är isarna tjockare.

Gäller att ha rätt utrustning

Gränsbevakningsväsendet uppger att det ska finnas minst fem centimeter, men helst tio centimeter, kärnis för att isen ska bära en vuxen människa. Rör man sig med en snöskoter eller terränghjuling ska istäcket vara minst 15 centimeter tjockt. Man ska endast köra bil på markerade isvägar.

Om man ändå väljer att röra sig på isen ska man undvika farleder och strömmar. Det är också viktigt att ha med sig rätt utrustning och att informera anhöriga eller bekanta om var och när man tänker gå på isen.

Checklista för den som går på isen

Åtminstone det här ska du göra och ha med dig:

  • Häng isdubbar runt halsen eller lägg dem i bröstfickan. Isdubbarna ska vara lättillgängliga.

  • Klä dig ändamålsenligt. Om du hamnar i vattnet är det bästa alternativet en överlevnadsdräkt som håller dig torr och varm samt håller dig flytande.

  • Ta med en käpp eller stav för att kontrollera isens bärighet.

  • Packa ryggsäcken så att den flyter. Packa ner en extra omgång kläder i en vattentät påse i ryggsäcken. Lägg mobiltelefonen i en vattentät ficka eller påse.

  • Packa också ner ett rep, en kastlina eller ett starkt snöre, som du vid behov kan använda till att hjälpa andra som rör sig på isen. Visselpipa kan också visa sig vara ett nyttigt redskap.

  • Ta med dig kompass och karta över området.

  • Ta med en snöskyffel om isen är så tjock att du kan ge dig ut på den i bil. Snön kan överraska och bilen kan fastna i en driva. Beakta förhållandena i planerna särskilt om du inte kan köra längs plogade isvägar. I detta fall är det också viktigt med lokalkännedom. Ge dig inte ut på isen om väderleksförhållandena är dåliga.

    Källa: Gränsbevakningsväsendet