Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israelisk militärattack i Nablus – minst tio palestinier dödades och cirka hundra skadades

Palestinier drabbar samman med israeliska styrkor under en israelisk militärräd i staden Nablus på Västbanken.
Bildtext Palestinier och israeliska styrkor drabbar samman under en israelisk militärräd i staden Nablus på Västbanken den 22 februari 2023.
Bild: Zain Jaafar / AFP

En liknande israelisk razzia i januari följdes av en dödlig palestinsk attack utanför en synagoga i Jerusalem. Hamas varnar för att ”dess tålamod håller på att ta slut.”

Minst tio palestinier har dödats och omkring hundra skadats under en israelisk arméattack på den ockuperade Västbanken.

Räden ägde rum på onsdagen i staden Nablus – ett känt militant fäste. Den israeliska armén verkar ofta där i vad den beskriver som ett tillslag mot militanta grupper.

Den israeliska militären har bekräftat att en operation har ägt rum men har inte gett ytterligare information.

En journalist från AFP såg israeliska styrkor skjuta tårgas mot palestinier, som brände däck och kastade sten mot militärfordon. Trupperna drog sig tillbaka från staden efter tre timmar, sa journalisten.

Enligt den palestinska Röda Halvmånen har dess läkare behandlat 45 skottskador och 250 fall där de skadade hade inandats tårgas.

En 72-årig man var en av de dödade, uppger palestinska tjänstemän.

Attacken hör till det dödligaste våldet under det senaste året på Västbanken och i östra Jerusalem. Över 50 palestinier har dödats på Västbanken och östra Jerusalem i år – soldater, civila, vuxna och barn.

En liknande razzia i januari följdes av en dödlig attack utanför en synagoga i Jerusalem, och den militanta gruppen Hamas har varnat för att ”dess tålamod håller på att ta slut.”

Netanyahus nya extremhögerregering vill ha hårda tag mot palestinier

Premiärminister Benjamin Netanyahu tillträdde i december och överlämnade då viktiga befogenheter på Västbanken till extremhögerministrar.

Regeringen domineras av ultranationalister som kräver hårda åtgärder mot militanta palestinier.

Den nya högerregeringen har retroaktivt gett tillstånd till flera israeliska bosättningar på Västbanken – ett drag som väckt nästan enhällig kritik i omvärlden.

Förra året dödades nästan 150 palestinier på Västbanken och östra Jerusalem, vilket gör det till det dödligaste året i dessa områden sedan 2004, enligt siffror från den israeliska rättighetsgruppen B'Tselem. Enligt en AP-rapport har knappt hälften av de dödade tillhört militanta grupper.

Israel säger att de militära räderna är avsedda att avveckla militanta nätverk och motverka framtida attacker medan palestinierna ser dem som en ytterligare förankring av Israels 55-åriga ockupation.

Israel erövrade Västbanken, östra Jerusalem och Gazaremsan 1967 – territorier som palestinierna anser ska ingå i en efterlängtad oberoende palestinsk stat.

Källor: AP, AFP, Reuters