Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ung Företagare-bidrag uppmuntrar ungdomar att våga starta eget: ”Bidraget var A och O för att komma igång”

Uppdaterad 23.02.2023 06:47.
Ett ungt par som sitter i en soffa med en hundvalp i famnen.
Bildtext Även i sommar säljer Sebastian Fagerlund och Enni Könönen handgjorda hantverksprodukter i sin presentbutik i Houtskär. I år hälsas besökare även välkomna av cockerspanielvalpen Pantse.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Nu är det dags för unga skärgårdsbor som funderar på att starta eget att söka Ung företagare-bidrag. I år delas bidraget ut till åtta ungdomar och i första hand till nya sökande.

Ung Företagare-bidraget kan fås av ungdomar upp till 25 år i Pargas, Kimitoön eller Gustavs. Tidigare år har bidraget bland annat använts till att grunda ett sommarcafé, en syatelje, en båt- och biltvätt med mera.

– Det är alltså ett bidrag för ungdomar som vill testa på att vara företagare. Utbudet av sommarjobb kan vara ganska begränsat i skärgården och vi vill ge ungdomarna en möjlighet att kunna skapa sitt jobb själv, säger Nelli Salonen, som är projektarbetare för Ungdoms Leader.

Ung företagare-bidraget på tusen euro har ungdomarna till exempel använt till att skaffa arbetsredskap och till andra startinvesteringar för det nya företaget.

En ung kvinna med keps i ett snöigt landskap.
Bildtext Nelli Salonen svarar på frågor om Leadergruppen I samma båts ungdomsbidrag.
Bild: Privat

”Du har mera frihet att göra vad du vill”

Sebastian Fagerlund och Enni Könönen är två av de företagare som fick Ung Företagare-bidrag i fjol. De valde att starta upp en presentbutik i Houtskär i samma hus som Fagerlunds släkt redan har Björkö butiksmuseum. För dem var företagsbidraget helt avgörande för att de vågade satsa på att starta eget.

– Största delen av bidraget gick till att köpa betalterminaler och en del gick även till renoveringen och till material. Pengarna gick åt ganska snabbt, men det var a och o för att komma igång, säger Fagerlund.

Varken Fagerlund eller Könönen tycker att det var svårt att grunda ett företag, men de konstaterar att det är viktigt söka information på webben, så att man vet vad man förväntas göra som företagare.

För Könönen och Fagerlund är företaget än så länge en bisyssla och de har också haft andra jobb vid sidan om sitt företag. Båda ser ändå många fördelar med att vara egenföretagare.

– Du har mera frihet att göra vad du vill, det är ganska roligt. Men man måste planera mera och ta reda på saker själv, säger Könönen.

Paret planerar att fortsätta med sin presentbutik även den här sommaren och planen är också att fortsätta renovera huset.

Vad kan ni ge för tips till de som planerar att söka Ung företagare-bidrag i år?

– Det viktigaste är att ha en bra idé och att kunna ge en bra motivering, säger Fagerlund.

– Det är också viktigt att skriva en bra ansökan. Budgeten är viktig, så jag skulle börja med den, säger Könönen.

Tvålar, smycken, pepparkvarnar och annat utställda på ett bord.
Bildtext Presentbutiken har också varit ett sätt att göra det mer livat vid butiksmuseet på Björkö i Houtskär.
Bild: Privat

Majoriteten har valt att fortsätta sitt företag i någon form

Första gången Leadergruppen I samma båt delade ut Ung Företagarbidrag var 2021. I fjol delades åtta bidrag ut till unga företagare i Nagu, Korpo, Houtskär, Iniö, Rosala, Kimito och Pargas. Salonen berättar att initiativet till bidraget från början kom från en ung företagare själv.

– År 2021 blev vi kontaktade av en ung person som planerade att starta eget och frågade om vi har den här sortens bidrag. Vi ville ge honom chansen att få pröva på det här en sommar. Det lyckades så pass bra, att vi beslöt att inför sommaren 2022 öppna upp bidraget för flera ungdomar, säger Salonen.

Vad är det då ni ser på när ni väljer vem som får bidrag?

– Vi ser förstås på ansökan som helhet och vill gärna stödja nytänkande företag, men också unga som har tänkt på att bli företagare en längre tid. Kanske kan det här bli en språngbräda till företagande. Majoriteten av de ungdomar som fått bidrag tidigare, har valt att fortsätta sitt företag i någon form, säger Salonen.

Bidraget kan sökas från Leadergruppen I samma båt senast den 3 mars och alla ungdomar får besked ungefär två veckor efter att ansökningstiden gått ut.

– Vi försöker fatta besluten ganska snabbt, så att ungdomarna hinner förbereda allt som behöver göras inför sommaren, säger Salonen.

Mer information och ansökan hittar du på I samma båts hemsida. Ung Företagare-bidraget ska sökas senast den 3 mars.

I februari kan ungdomsgrupper även söka projektbidrag på 100-500 euro till olika evenemang, resor eller för att införskaffa någon typ av utrustning.

Diskussion om artikeln