Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Charterbåtar kan få använda Norra hamnen i Ekenäs – men långvariga kajplatser finns inte

Bild över gästhamnen i Ekenäs med Knipan i  bakgrunden.
Bildtext Från kajen i Norra hamnen kan båtar arrangera skärgårdskryssningar för turister från och med inkommande sommar.
Bild: Patrik Rosström / Yle

Många vill hyra kajplats i Norra hamnen i Ekenäs, men för att gynna turismen vill staden inte hyra ut båtplatserna permanent utan i stället erbjuda kajen till charterbåtar.

Under det senaste året är det flera som ansökt om en permanent kajplats för större fartyg i Norra hamnen i Ekenäs.

Under tekniska nämndens möte den 21.2 valde man bland annat att neka den tremastade gaffelskonaren Anny von Hamburg en långvarig kajplats i Norra hamnen. Det är framför allt kajhörnet på nordvästra och sydvästra sidan av restaurang GH Fyren som väcker stort intresse.

Staden konstaterar att långvarig uthyrning inte är det mest effektiva sättet att använda kajen. Tekniska nämnden anser att det inte finns förutsättningar för långvarig kajuthyrning till större båtar.

– Men de många förfrågningarna gällande långvariga kajplatser för större båtar tas nu också i beaktande i den nya hamnplanen, säger tekniska nämndens ordförande Britt-Marie Granström (SFP).

Bild över gästhamnen i Ekenäs med Knipan i  bakgrunden.
Bildtext Kajerna på båda sidor av Norra hamnens västra hörn intresserar många aktörer som vill etablera sig i Ekenäs.
Bild: Patrik Rosström / Yle

Vill i stället locka charterbåtar

För att kunna använda kajplatserna i Norra hamnen så effektivt som möjligt föreslår tekniska nämnden i stället att staden reserverar kajplatsen för chartertrafik, skärgårdskryssningar och förbindelsetrafik. De båtar som vill använda kajen kan reservera en tid genom ett bokningssystem.

– På det här sättet nekar vi ingen tillgång till kajplatserna och lösningen skulle gynna alla de aktörer som nu varit i kontakt med Raseborg gällande kajplatser för större båtar som riktar sig till turister, säger Britt-Marie Granström.

För att tekniska nämndens beslut ska fungera måste den aktuella kajen först tömmas. Nu står bland annat bogserfartyget Tyr vid kajen. Nämnden vill att kajen ska stå tom från och med 1 juni.

Diskussion om artikeln