Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Valet i Turkiet flyttades av och an – allt för att bädda för seger för Erdoğan

President Recep Tayyip Erdoğan på besök i staden Kahramanmaras i skalvområdet.
Bildtext Den sittande presidenten Erdoğan har fått kritik för hanteringen av jordskalven tidigare i februari som fick katastrofala följder.
Bild: Ozan Kose / AFP

I år hålls både president- och parlamentsval i Turkiet. Den sittande presidenten Recep Tayyip Erdoğan har letat efter den bästa tidpunkten för valet för att maximera sina sina egna utsikter.

I januari anmälde Erdoğan att valet skulle tidigareläggas till 14 maj. Tidigare var valdagen utsatt den 18 juni.

Jordbävningen den 6 februari ställde alla planer på ett tidigare val på is. Ett val i maj skulle vara svårt att ordna, flera miljoner röstberättigade finns inte på sina tidigare adresser i de drabbade områdena. Erdoğan har tillsammans med andra myndigheter också fått kritik för sitt sätt att hantera katastrofen.

Inledningsvis talade administrationen om att skjuta upp valet ytterligare, men den planen har nu övergetts.

En anonym regeringstjänsteman sade till nyhetsbyrån Reuters att regeringen och regeringspartiet AKP var oroliga för att ett uppskjutande av valet skulle inverka negativt på deras popularitet och gynna oppositionen.

Så nu ser valet ut att gå av stapeln som det ursprungligen var meningen, den 18 juni.

Skenande inflation naggar presidentens popularitet i kanterna

President Erdoğan har suttit vid makten i två årtionden och skulle gärna fortsätta in på ett tredje. Men hans popularitet har naggats i kanterna av stigande levnadskostnader och en inflation som officiellt överstiger 57 %.

Att flytta valdagen till en viss tidpunkt anses vara ett av sätten som Erdoğan försöker förbättra sina utsikter inför valet. Han har också gjort upp planer för att stimulera ekonomin som inbegriper energisubventioner, en markant höjning av minimilönen och höjningar av pensioner.

Källa: Reuters