Nordiskt säkerhetsmöte på Harpsund pekade på att Nato med Finland och Sverige som medlemmar får ett nytt djup i norra Europa

Svenska regeringen har kallat till pressträff på herrgården Harpsund i samband med det nordiska säkerhetsmötet där.
I mötet och pressträffen på Harpsund deltog Sveriges statsminister Ulf Kristersson, Norges statsminister Jonas Gahr Støre och Finlands president Sauli Niinistö.
Harpsund är den svenska statsministerns rekreationsbostad och ligger i Södermanland dryga hundra kilometer väster om Stockholm.
– Vi har haft ett längre samtal oss tre emellan och med våra länders utrikes- och försvarsministrar gemensamt, sa Ulf Kristersson, och konstaterade att de här försvars- och säkerhetspolitiska samtalen mellan Sverige, Finland och Norge har följt det format som Sauli Niinistö tog initiativ till i Gullranda år 2019.
På agendan var fyra stora frågor, sa Kristersson.
– Det första är naturligtvis det övergripande säkerhetspolitiska läget i vår del av världen med fokus på Rysslands krig mot Ukraina. Det andra är våra länders stöd till Ukraina.
Det tredje temat, enligt Kristersson, var de tre nordiska ländernas gemensamma arbete i Nordkalotten.
– Det fjärde vi har pratat om är inte minst hur det samarbetet kommer att förändras av det faktum att Sverige och Finland kommer att bli Natomedlemmar och därmed göra allt detta till en gemensam militär angelägenhet, sa den svenske statsministern med en gest mot en karta över Nordkalotten.
Gemensamt försvar som i Kalmarunionen
– När både Sverige och Finland blir Natomedlemmar så är det alltså för första gången på 500 år som våra tre länder fullt ut har ett gemensamt försvar, sa Kristersson med hänvisning till Kalmarunionen som förenade Norden från slutet av 1300-talet till och med sommaren 1523.
Enligt Kristersson innebär det här att Nato får ”ett nytt djup och en ny bredd i norra Europa”.
President Sauli Niinistö upprepade att Finland och Sverige är på väg in i Nato tillsammans.
– Jag vill säga på nytt att vi går vidare hand i hand med allt [av den här processen som] vi har i våra händer, sa Niinistö.
Bara en som vet vad Turkiet tänker
På en fråga om vad som händer om Finlands medlemskap ratificeras före Sveriges konstaterade han att Finland blir medlem när ratificeringsprocessen är klar.
– Vi vill båda bli medlemmar så snart som möjligt. Och jag är fortfarande optimistisk inför att vi båda kommer att bli det i Vilnius. Men ratificeringen ligger inte i våra händer, konstaterade Niinistö.
– Jag vet inte vad Turkiet tänker just nu, sa Niinistö.
Han sa, utan att nämna president Recep Tayyip Erdoğan vid namn, att det kanske bara finns en man i världen som vet vad Turkiet tänker göra.
Jonas Gahr Støre uttryckte Norges stöd för grannländernas medlemskapsprocess och konstaterade att det stödet har funnits där från dag ett. Han konstaterade också att det innebär en förändring för regionens försvar att alla fem nordiska länder kommer att vara medlemmar i Nato.
Den norska statsministern upprepade också det USA:s president Joe Biden sa i Warszawa i tisdags, att Rysslands president Vladimir Putin skulle kunna göra slut på kriget med ett ord.
– Vi är överens om att stödja Ukraina, betonade Gahr Støre.