Också mindre partier på frammarsch i Vasa valkrets
Totalt femton partier ställer upp kandidater i Vasa valkrets inför det kommande riksdagsvalet. Bland annat riksdagspartiet Rörelse nu ställer för första gången upp kandidater i Österbotten.
Rörelse nu grundades år 2019 och partiets enda riksdagsledamot är Harry Harkimo. Partiet växer ändå och i en intervju för Yle Pohjanmaa uppgav Harkimo tidigare i år att målsättningen var att få ihop en full lista inför vårens val, vilket alltså skulle innebära 16 namn.
Partisekreterare Juhani Klemetti uppger att det blev något färre.
– Vi ställer upp tio kandidater i Vasa valkrets, säger Klemetti.
Också Frihetsalliansen har lyckats få ihop en lista med tio namn i Vasa valkrets. I dagsläget har det partiet ingen plats i riksdagen. En plats i riksdagen har däremot Makten tillhör folket, med riksdagsledamot Ano Turtiainen. Det partiet ställer nu upp fem kandidater i Vasa valkrets.
Nu är valkampen igång – partierna går till val i Vasa valkrets med fulla listor och en tro på överraskningar
Kandidatlistorna ska lämnas in på tisdag.
Statsvetare Claus Stolpe vid Åbo Akademi i Vasa är inte överraskad över utvecklingen.
– Det förvånar inte att man får ihop såpass många namn. Och det är ett tecken på en levande demokrati att det finns många partier, säger Stolpe.
Ytterligare fyra partier, samtliga idag utan representation i riksdagen, har ställt upp kandidater i Vasa valkrets. De är Finlands kommunistiska parti, Kristallpartiet, Liberalpartiet och Medborgarförbundet. Nästa vecka bekräftas kandidatlistorna av valkretsnämnden.
Krävs mycket för att bli invald
Claus Stolpe påpekar att mindre etablerade partier ställde upp i relativt stor omfattning också i valet 2019.
Då fanns totalt 152 uppställda kandidater i valkretsen.
– Det betyder att det fanns rätt många kandidater från små rörelser, men tittar man på resultaten så samlade de här kandidaterna ändå bara någon enstaka röst, säger Stolpe.
Och för att lyckas knipa ett mandat i riksdagen krävs väldigt mycket.
– Vi ska komma ihåg att det gäller att få tolv- eller trettontusen röster för att bli invald. Och vi har ju en sådan situation att inte ens De Gröna någonsin lyckats få någon invald från Vasa valkrets.
Stolpe säger att även de större partierna emellanåt har det tufft att få till fulla listor.
– De första fem kandidaterna kommer ganska lätt, de sista fem är betydligt svårare. Sedan är det ju också fråga om hurdana kandidater, att få trovärdiga kandidater. Och dessutom behövs pengar för att föra en synlig kampanj och få ut sitt budskap. Politik är en uthållighetsgren på det viset.
Vasa valkrets har 16 mandat i riksdagen. Här kan du se hur valresultatet såg ut i riksdagsvalet år 2019.