Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Drama i riksdagen: Ledamöter marscherade ut när vargjakt och integration diskuterades – ”Inte stött på liknande klanteri”

Uppdaterad 22.02.2023 21:37.
Valiokunnan tyytyväiset jäsenet kertoivat uudesta laista eduskunnan Arkadia-salissa 17. helmikuuta.
Bildtext Långt ifrån hela truppen stod samlad i jord- och skogsbruksutskottet efter att regeringspartierna tågat ut ur salen på onsdagen. Arkivbild.
Bild: Silja Viitala / Yle

Det blev dubbeldrama i riksdagen på onsdagen då riksdagsledamöter inte bara tågade ut ur en utskottsbehandling, utan två.

Det var extraordinära scener som utspelades i två riksdagsutskott på onsdagen.

Riksdagsvalet står för dörren, och några omtvistade lagar har lämnats kvar till de allra sista dagarna. På onsdagen låg vargjakt och integration av invandrare i fokus.

När skyddsjakt av varg diskuterades i jord- och skogsbruksutskottet ställde sig representanter för Socialdemokraterna och Vänsterförbundet upp och lämnade salen, varpå utskottets ordförande Anne Kalmari (Centern) var tvungen att avbryta behandlingen.

Enligt SDP:s representant Raimo Piirainen, som själv medger att han tågade ut, var anledningen en splittrad regeringsfront. Centern planerade nämligen rösta med oppositionen.

– Vi trodde inte att vi skulle kunna gå igenom det här om vi är oeniga, utan det är bättre att vi skickar detta vidare till nästa regering, säger Piirainen.

Kalmari bekräftar att ärendet kommer att överlämnas till nästa regering.

I ett pressmeddelande från utskottets oppositionsmedlemmar beskrivs regeringspartiernas agerande som ett märkligt skådespel och en förnedring av demokratin.

”Under vår tolvåriga karriär har vi aldrig stött på liknande klanteri i riksdagens utskottsarbete”, säger Markku Eestilä från Samlingspartiet och Peter Östman från Kristdemokraterna.

Också oppositionen lämnade

På onsdagen behandlades också främjandet av integration av invandrare i förvaltningsutskottet. Då tågade oppositionen ut.

Mari Rantanen från Sannfinländarna är utskottets ordförande, men vill inte kommentera händelserna för Yle. Målet är ändå att fortsätta behandlingen.

Enligt SDP:s företrädare i förvaltningsutskottet Eveliina Heinäluoma har Rantanen inte tagit upp den kommande integrationslagen på torsdagens agenda.

– Jag hade en diskussion med utskottets ordförande och vi hoppas få det på dagordningen i morgon antingen enhälligt eller genom omröstning, säger Heinäluoma.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yles artikel ”Eduskunnassa poikkeuksellisia ulosmarsseja susien metsästystä ja maahanmuuttoa käsiteltäessä – oppositioedustajat: ”Sekoilua”, skriven av Matti Koivisto.