Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Dags för VM i Planica – Jenny Rautionaho är Finlands hopp i backtävlingen

Uppdaterad 23.02.2023 17:34.

Efter sprintskidåkningen är det dags för den första tävlingen i backhoppning. Jennuy Rautionaho är Finlands deltagare i damernas backtävling.

Kl. 17.55 Backhoppning, damer HS 100

Finland: Jenny Rautionaho

Kommentator: Mikael Oivo

Damernas backe, HS 100 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Favoriter: Större bredd än någonsin tidigare i dambackhoppning

Den här världscupssäsongen har dominerats av Eva Pinkelnig, medan kvaltävlingen vanns av Anna Odine Ström. Österrikiskan och norskan hör till de största förhandsfavoriterna, men den här gången finns det till och med ett dussin andra hoppare som på en bra dag kan ha chans på medalj.

Slovenien ställer upp med en stark kvintett med regerande världsmästaren Ema Klinec i spetsen, och kan ha en marginell fördel av hemmaplansfavören i en jämn tävling. Tack vare den färska juniorvärldsmästaren Alexandria Loutitt har Kanada fullt realistiska chanser till nationens första VM-medalj i backhoppning.

Finländarna: Finlands enda hopp Rautionaho visar framfötterna

Jenny Rautionaho har visat att kraschen i Willingen och sjukhusbesöket efteråt inte hindrar henne från att prestera på hög nivå i VM. Hon var femtonde bäst i gårdagens kvaltävling och kämpar i dag om karriärens överlägset bästa placering i ett stort mästerskap.

Tidigare har 26-åringen inte lyckats ta sig in bland de 30 bästa i VM eller OS, men i dag klarar hon det med en normalprestation.

Jenny Rautionaho får hjälp efter sitt fall.
Bildtext Dramatiska scener i Willingen då Rautionaho föll.
Bild: LEHTIKUVA / INA FASSBENDER

Rautionaho inledde säsongen med en nionde plats i Wisla, hennes bästa i karriären i världscupen. Om hon kommer i närheten av den placeringen i VM kan hon vara riktigt nöjd.

VM och OS-historia: Första VM utan Kykkänen sedan 2009

Julia Kykkänen har varit med om samtliga tävlingar sedan damerna hoppade för första gången i VM i normalbacke i Liberec 2009. Den här gången missar hon tävlingen då hon inte klarade kvalet. Hennes och samtidigt Finlands bästa stortävlingsplacering i dambackhoppning kom i Vad di Fiemme för tio år sedan där Kykkänen slutade tia.

Slovenien vann sina första stortävlingsmedaljer i dambackhoppning för två år sedan. I VM i Oberstdorf vann Ema Klinec normalbacken och Nika Kriznar kom trea i stora backen. De två jagar medaljer även på hemmaplan.

Däremot är Ursa Bogataj som vann OS-guld i fjol borta från tävlingarna i Planica på grund av en rejäl knäskada.

Diskussion om artikeln