Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HD: Olagligt erhållna meddelanden fick användas som bevis i drogrättegång

De så kallade Anom-meddelandena som polisen fick av amerikanska FBI fick användas som bevisföring i rätten. Det slår Högsta domstolen fast i ett prejudikat.

Den amerikanska federala polisen hade utvecklat meddelandeplattformen Anom, och lurade kriminella att den var krypterad. I själva verket sparades alla meddelanden i en databas.

Tack vare den trojanska appen greps hundratals internationella kriminella år 2021. I Finland greps 100 personer, och bland annat kunde man avslöja en historiskt stor narkotikahärva.

Åklagaren använde Anom-meddelandena som bevisföring och krävde straff för bland annat grova narkotikabrott. De svarande ansåg att meddelandena inte dög som bevis, eftersom de var olagligt erhållna.

HD höll med om att meddelandena hade erhållits på olaglig väg, men ansåg att de kunde användas som bevisföring eftersom det inte äventyrade en rättvis rättegång.

Inrikes

Prysmian Group investerar ytterligare 120 miljoner i fabriken i Kyrkslätt

Prysmian Group, som är en av världens största kabeltillverkare, utökar produktionskapaciteten i fabriken i Pickala i Kyrkslätt genom en ny investering på 120 miljoner euro.

Det är andra investeringen på kort tid. I november 2022 beslöt bolaget att investera 100 miljoner i byggandet av ett nytt kabeltillverkningstorn i Pickala.

De två investeringarna beräknas generera omkring 300 nya arbetsplatser i Pickala.

Valet i Egentliga Finland tas inte om – besvär om misstänkt valfusk förkastades

Åbo förvaltningsdomstol har förkastat två besvär gällande riksdagsvalet. I besvären påstods att rösträkningen i Egentliga Finlands valkrets inte hade utförts korrekt och att det eventuellt hade förekommit valfusk.

I det ena besväret ansågs det att en siffra i efterhand skrivits in före eller efter kandidatens nummer.

I det andra påstods att valsedlar kunde ha manipulerats eller bytts ut då alla partier inte fick vara med då kuverten med förhandsröster öppnades.

Besvären har lämnats in av aktivister och kandidater från partiet Frihetsalliansen.

Förvaltningsdomstolen konstaterar i sitt beslut att det inte fanns belägg för besvären.

Källa: STT

Ungdomar firar i parken att sommarlovet har börjat.

Juni kom med köldrekord – inte mycket värme för dem som planerar utomhusfester i helgen

Köldrekordet för juni månad har slagits på många håll.