Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors lönestrul: Staden kräver tillbaka 3 600 euro av anställd med fyra dagars betaltid

Helsinki logo valokyltti.
Bildtext Lönestrulet på Helsingfors stad fortsätter.
Bild: Matti Myller / Yle

En av stadens anställda fick ett återkrav på oklara grunder. Hen fick fyra dagars betaltid och inget svar i kundtjänsten.

Problemen med löneutbetalningarna fortsätter på Helsingfors stad. Just nu väntar 5 600 felanmälningar på behandling på stadens lönekontor.

Av de här fallen handlar knappt 900 om för stora löner som betalats ut. De pengarna krävs nu tillbaka. Men enligt en av stadens anställda som Yle talat med verkar återkraven i vissa fall vara ogrundade.

Den anställda fick i måndags ett återkrav på 3 600 euro. Så vitt personen förstår är kravet ogrundat. Trots flera försök har den anställda inte lyckats få tag på stadens lönekontor för att få klarhet i återkravet. Betaltiden var dessutom bara fyra dagar.

Betaltiden ska vara 14 dagar

Då ovanstående fall presenteras för Kirsti Laine-Hendolin som ansvarar för Helsingfors lönekontor, säger hon att hon inte kan ta ställning till enskilda fall. Men i de flesta fallen ska för stora löner kvittas vid kommande lönebetalningar. Vid återkrav ska betalningstiden vara 14 dagar och det ska gå att betala tillbaka i rater.

Laine-Hendolin säger att antalet obehandlade felanmälningar minskar. Lönekontoret hinner alltså beta av problemen i snabbare takt än nya kommer in. Målet är att alla fel som uppstod under 2022 ska vara korrigerade i slutet av mars i år.

Det var i början av fjolåret som problemen uppstod i samband med att Helsingfors lönekontor bytte IT-program för löneräkningen.

Just nu är mindre än fem procent av löneutbetalningarna felaktiga. Det handlar för det mesta om felbetalda tillägg.

Laine-Hendolin tror att läget på lönekontoret kommer att normaliseras under våren.

Artikeln är en förkortad och bearbetad version av Yle Uutisets artikel ”Helsingin palkkakaaos: kaupunki perii työntekijältään yli 3 600 euroa alle viikon maksuajalla – palkanmaksussa nyt 5 600 virhettä”, skriven av Kaarlo Kulmanen.