Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un visar upp dottern Ju-Ae allt oftare – åsikterna går isär om hon verkligen utses till faderns efterträdare

Uppdaterad 27.02.2023 06:55.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un sitter vid ett bord med dottern Kim Ju-Ae stående bredvid.
Bildtext Nordkoreas ledare Kim Jong-Un deltog i en galamiddag i Pyongyang med sin dotter Kim Ju-Ae den 7 februari i år.
Bild: EPA-EFE

Den omkring tio åriga Kim Ju-Ae har deltagit i militärparader, robottest och fotbollsmatcher minst sex gånger sedan hon trädde fram i offentligheten för första gången i november i fjol.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un slog både nordkoreaner och omvärlden med häpnad den 18 november i fjol då han bevittnade provskjutningen av den moderna interkontinentala tvåstegsroboten Hwasongpo-17.

Bredvid honom på en sluten del av den internationella flygplatsen i Pyongyang vandrade en omkring tio årig flicka klädd i en vit jacka.

Bakom henne och pappan som hon höll i hand, tornade den jättelika missilen som kan nå Nordamerika och utplåna miljonstäder i USA.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un går framför en interkontinental robot på Pyongyangs internationella flygplats med sin dotter Kim Ju-Ae på hösten år 2022.
Bildtext Det här var den första bilden av Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och dottern Kim Ju-Ae som gavs ut i november år 2022.
Bild: EPA-EFE

Nordkoreanska medier talade om Kims ”högst älskade” och ”respekterade” dotter då de lade ut bilden, men de har aldrig nämnt hennes namn - Kim Ju-Ae.

Det var Sydkoreas underrättelsetjänst som slog fast att det var fråga om Ju-Ae, ett av Kim Jong-Uns tre barn.

Jag höll deras barn i famnen. Kim är en god far

Dennis Rodman

Den sydkoreanska spiontjänsten tror alltså att Kim Jong-Un och hans fru Ri Sol-Ju har tre barn; en äldre son född år 2010, Ju-Ae samt ett yngsta barn som är född år 2017 och vars kön inte är känt.

Det var ändå inte första gången som det näst äldsta barnets namn har hörts för det var konstigt nog den omtalade amerikanska basketstjärnan Dennis Rodman som avslöjade Ju-Aes namn efter ett besök i Nordkorea år 2013.

Dennis Rodman och Kim Jong-Un.
Bildtext Basketsjärnan Dennis Rodman är en av Kim Jong-Uns idoler. Rodman besökte Nordkorea år 2013.
Bild: EPA/Rodong Sinmun / HANDOUT SOUTH KOREA OUT HANDOUT

– Jag höll deras barn i famnen och talade även med Ri, Kims fru. Han är en god far och han har en vacker familj, konstaterade Rodman efter besöket.

Sedan den 18 november har Kim Jong-Un visat upp dottern vid fem andra tillfällen, bland annat vid en galamiddag, militärparad, vid uppskjutningen av en annan ballistisk robot och nyligen även vid en fotbollsmatch.

Faktumet att de första publicerade bilderna av Ju-Ae var tagna i militära sammanhang har en stor symbolisk betydelse, enligt sydkoreanska experter.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un står framför en interkontinental tvåstegsrobot av typen Hwasong Pho-17 tillsammans med soldater och sin dotter Kim Ju-Ae.
Bildtext Bilden som är tagen på okänd ort gavs ut den 27 november år 2022.
Bild: EPA-EFE

Signal om kontinuitet

Den sydkoreanska parlamentsledamoten Tae Yong-Ho som var en högt uppsatt nordkoreansk diplomat innan han hoppade av, tror att Kim vill understryka sin styrande familjs kontinuitet.

Enligt Tae vill Kim visa att det är hans dynasti som står bakom upprustningen och han vill försäkra både nordkoreaner och omvärlden om att robotarna och kärnvapnen är här för att stanna.

– Genom att visa upp dottern vid en interkontinental robot vill Kim demonstrera för omvärlden och sitt folk att Nordkorea aldrig kommer att ge upp sitt kärnvapenprogram, säger Tae Yong-Ho.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un sitter på en stol framför sin dotter Kim Ju-Ae och fru Ri Sol-ju under ett missiltest på Pyongyangs internationella flygplats.
Bildtext Kim Jong-Un med sin dotter Kim Ju-Ae och fru Ri Sol-Ju under ett missiltest på Pyongyangs internationella flygplats.
Bild: EPA-EFE

Många forskare tror att Kim Jong-Un vill visa upp en humanare bild av sig själv och sitt land genom sin familj.

Det har Kim gjort även förut, till exempel då han visade upp sin hustru Ri Sol-Ju kort efter att han hade tillträtt som landets ledare år 2011.

Kim Jong-Un bröt därmed med traditionen, för något sådant hade varken den hemlighetsfulla fadern Kim Jong-Il eller farfar Kim Il-Sung någonsin gjort.

Jag tror att Ju-Ae visas upp för att hon skall symbolisera en ljusare framtid

Nordkoreanska medier och tjänstemän har uppenbart fått order om att höja familjen Kims och särskilt dotterns profil.

Offentliga framträdanden har följt på varandra och nyligen gav landets postverk ut åtta nya frimärken som skildrar Nordkoreas upprustningsprogram och Hwasongpo missiler.

Ju-Ae finns med på fem av dem vilket är högst ovanligt för en medlem av familjen Kim som visades upp för bara några månader sedan.

Blodslinjen från Paektusan

Kim Ju-Ae representerar den fjärde generationen av den styrande familjen Kim efter den vördade landsfadern Kim Il-Sung, sonen Kim Jong-Il och sonsonen Kim Jong-Un.

Nordkoreanerna har byggt upp en myt kring familjen som sägs härstamma från berget Paektusan vid gränsen mellan Nordkorea och Kina.

Det vulkaniska, ofta snöklädda berget är enligt legender den plats där Korea och alla koreaner har sitt ursprung på grund av den första kungen Dangun som lär ha bildat kungariket Gojoseon över 2 300 år före vår tideräkning.

Dangun var enligt legenden son till en gud och en kvinna som hade varit en björn, och hans andliga hem är just Paektusan.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un rider en vit häst på det mytiska berget  Paektu vid gränsen mellan Nordkorea och Kina.
Bildtext Nordkoreas ledare Kim Jong-Un rider på en vit häst på det mytiska berget Paektu vid gränsen mellan Nordkorea och Kina.
Bild: EPA-EFE

Detta har nordkoreansk propaganda utnyttjat genom att hävda att både Kim Il-Sung och Kim Jong-Il föddes på det mytomspunna berget.

Kim Il Sung föddes i själva verket i Pyongyang medan sonen föddes i sibiriska Habarovsk när fadern ledde en motståndsarmé mot den japanska kolonialmakten.

– Kim vill visa hur evig blodslinjen från Paektusan är, säger den sydkoreanska professorn och forskaren Du Hyeong-Chan om bilderna av Ju-Ae.

Kim Jong-Un visas ofta ridande på en vit häst på Paektusan och det är därför inget sammanträffande att även Ju-Ae har en vit häst, lik fadern.

Anonyma källor i Nordkorea har också berättat för utländska medier om hur lokala myndigheter i olika regioner har beordrat personer med förnamnet Ju-Ae att ändra sina namn.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un går i mitten med sin dotter Kim Ju-Ae och sin fru Ri Sol-Ju under en galamiddag i Pyongyang.
Bildtext Kim Jong-Un deltog nyligen i en galamiddag i Pyongyang med sin dotter Kim Ju-Ae och sin fru Ri Sol-Ju.
Bild: EPA-EFE

Blir hon faderns efterträdare?

Allt detta har gett upphov till spekulationer om huruvida Kim Jong-Un ämnar utse dottern till sin efterträdare.

Många sydkoreaner är skeptiska, väl medvetna om hur patriarkaliska samhällen både Sydkorea och särskilt Nordkorea är.

Den sydkoreanska återföreningsministern Kwon Young-Se som hör till skeptikerna, påpekar att Kim Jong-Un är relativt ung, endast 39 år gammal och inte behöver utse någon efterträdare.

Kwon understryker också att Nordkorea alltid har styrts och dominerats av män.

Kim Yo-Jong håller ett tal om covid inför nordkoreanska hälsovårdsexperter i augusti år 2022.
Bildtext Kim Jong-Uns yngre syster Kim Yo-Jong har också nämnts som en möjlig efterträdare.
Bild: EyePress News/Shutterstock/All Over Press

I det isolerade och konservativa landets högsta ledarskap finns endast två kvinnor, utrikesminister Choe Son-Hui och Kim Jong-Uns yngre syster Kim Yo-Jong som också har nämnts som en möjlig efterträdare, då hon har höjt sin profil under de senaste åren.

Professor Park Won-Gon vid avdelningen för Nordkorea studier vid Ewha kvinnouniversitet i Seoul är också skeptisk.

– Den nordkoreanska regimen har ännu inte inlett en sådan idoliseringskampan som normalt föregår en ny ledare.

– Jag tror att man visar upp Ju-Ae för att hon skall symbolisera Nordkoreas ljusa nya framtid och kommande generationer, säger professor Park.

Nordkoreas utrikesminister Choe Son-Hui tillträdde sin post i juni år 2022.
Bildtext Utrikesminister Choe Son-Hui är en av ytterst få kvinnor i Nordkoreas högsta ledarskap
Bild: EPA-EFE

Kim kommer själv ihåg hur det var

Forskaren Seong Chang-Cheong som är analytiker vid tankesmedjan Sejong Institute hör till dem som tror att vi bevittnar hur man långsamt förbereder ett maktskifte.

Han har bland annat intervjuat Kim Jong-Uns avhoppade släktingar som har berättat hur Kim Jong-Il redan tidigt utsåg sin åtta år gamla son Jong-Un till sin efterträdare.

Kims Jong-Uns moster Goh Yong-Suk som numera bor i USA, har bland annat berättat hur den unge pojken kläddes i en generals uniform och hur erfarna militärkommendörer var tvungna att buga inför ledarens unga son.

Det är en stolt och glad far som visas upp tillsammans med sin dotter på söndagens bilder från KCNA.
Bild: Reuters

Problemet var att Kim Jong-Il höll det hemligt vilket senare orsakade huvudbry och ett chockerande mord.

– Om Kim Jong-Il hade avslöjat att han hade beslutat att utse sin tredje äldsta son till sin efterträdare så skulle spekulationerna både inne och utanför landet inte ha varit så vilda, och Kim Jong-Un hade kanske inte låtit mörda sin äldre halvbror Kim Jong-Nam år 2017, säger Seong Chang-Seong.

– Kim Jong-Un verkar ha bedömt att det gör mer nytta än skada att informellt utse sin dotter och att göra det offentligt.

Källor: Chosun Ilbo, Korea Times, Korea Herald, Reuters, New York Times, The Diplomat, NBC