”Barn i 4-årsåldern kan redan börja lära sig att spara pengar” – så här lär du ditt barn hantera pengar
Hur kan du som förälder lära ditt barn pengars värde när få använder kontanter längre? Vad ska du svara när barnet frågar hur mycket pengar du har på ditt konto? Ekonomen Maria Österåker gästar podden Föräldrasnack.
– Det varierar säkert från barn till barn, men jag tycker att det är bra att börja prata om pengar vid 4-5 årsåldern. Barn saknar ännu konsekvenstänk i den här åldern, så att lära dem värdet av fem euro eller hur man sparar för en dyrare leksak är svåra begrepp. Men man kan börja fokusera på vilka egenskaper barnen behöver lära sig med tiden, säger Maria Österåker i podden Föräldrasnack.
Maria Österåker är trebarnsmamma, före detta ekonomilärare i högstadiet och föreläser om vardagsekonomi. Hon har funderat mycket på hur föräldrar kan hjälpa sina barn lära sig handskas med pengar.
– Det viktigaste gällande pengar och ekonomi handlar om att spara och kunna vänta på saker. Bristen på tålamod skapar problem redan i tonåren och senare också i det vuxna livet, som till exempel kan leda till snabblån eller andra dåliga köpbeslut. Vi har blivit så vana att det nästan är en mänsklig rättighet att konsumera. Vi jämför oss med vad vänner eller bekanta har råd med att konsumera.
Genom sitt jobb har Maria noterat att väldigt få barn sparar målmedvetet pengar till någonting.
– Vi vuxna är väldigt snabba med att ge barnen det de behöver eller önskar sig. Här gör vi barnen lätt en björntjänst, när vi istället kunde lära dem att önska sig saker, spara målmedvetet och förstå att man ibland måste vänta på att få det man vill ha.
I podden Föräldrasnack får du flera tips på hur du kan lära ditt barn handskas med pengar. Carro funderar om hon borde ha ångest över att hennes 6-åring inte vet vad fem euro är. Rebecka har inte sparat alls till sina barn, och oroar sig för hur hennes barn ska lära sig värdet av pengar när alla betalningar sker via plastkort.

"Föräldrar är för snabba att ge barnen allt de vill ha" – tips på hur du lär ditt barn hantera pengar
Veckopeng eller lön för hushållssysslor?
Men hur ska barnen få pengar? En del får veckopeng, andra ”förtjänar” sin veckopeng genom att göra hushållssysslor. Men blir det fel om barnen bara hjälper hemma för att tjäna pengar?
– Jag tycker personligen att det är väldigt viktigt att koppla pengar till någon typ av prestation. Det är viktigt att lära barnen att pengar inte bara kommer av sig själv, utan att vuxna måste jobba för att få pengar och att ibland måste man också göra tråkiga saker.
Det ska inte bli en förhandlingsfråga för barnen när det kommer till att hjälpa till där hemma. Vissa saker hör det till att varje familjemedlem ska hjälpas åt med, men sedan kan det finnas andra möjligheter att tjäna en extra slant.
Maria Österåker om att betala barn för att hjälpa med hushållssysslor
Det här betyder ändå inte att barn behöver få betalt för varje hushållssyssla.
– Det ska inte bli en förhandlingsfråga för barnen när det kommer till att hjälpa till där hemma. Vissa saker hör det till att varje familjemedlem ska hjälpas åt med, men sedan kan det finnas andra möjligheter att tjäna en extra slant.
Det här kan till exempel handla om att klippa gräsmattan eller avstå från en leksak de inte längre leker med som kan säljas bort på loppis.
Barnen kan lära sig att man kan tjäna pengar genom att jobba eller sälja saker, och spara genom att låta bli att köpa något.
– Vi började ge våra barn en slant till jullovet och sommarlovet när de var kring 8-9 år gamla. Det här är ett slags skollön för att de stigit upp varje morgon och gjort sina läxor, säger Maria.
”Vi vuxna stressar antagligen i onödan över bristen på kontanter”
Många föräldrar idag funderar på hur barnen ska lära sig värdet av pengar när kontanter blir allt mer sällsynta. Det kan vara svårare att gestalta värdet på pengar när de flesta betalningar sker med kort eller via nätbanken.
– Jag undrar ändå om det är något vi föräldrar ser som ett större problem än barnen. Vi som vuxit upp med kontanter är kanske lite väl låsta i tanken att enda sättet att förstå sig på pengar är att konkret se sedlar och mynt, medan våra digitaliserade barn vuxit upp med tv-spel där det handlar om att samla, spara och spendera poäng. Också här handlar det om att lära sig förstå hur något ökar i värde och vad händer när du använder det. Skillnaden är att de inte lär sig det genom att handskas med fysiska sedlar och mynt, säger Maria.
Medan vuxna idag minns när de fick sitt första bankkort, så kan det för barnen idag handla om när de får ladda ner sin nätbank på telefonen för att följa med sina besparingar. Istället för att ha en fysisk börs med slantar finns allt digitalt.
Ett sätt att förbereda barnen på det här är att införa en ”föräldrabank”.
– Det kan till exempel handla om att barnet ska spara tills hen har 50 euro. Då kan man med hjälp av ett stapeldiagram, en app eller lego visa hur mycket barnet har sparat och hur mycket som finns kvar att spara.
Jag tycker också det är bra om vi som föräldrar låter det svida lite för barnen ibland. Vi är så snabba att tycka synd om våra barn och ge dem pengar när de behöver, men det kan vara viktigt för dem att lära sig att man inte kan ha råd med allt.
Maria Österåker om att inte alltid ge pengar till barnen trots att de behöver det.
Här kan du också hjälpa barnet lära sig hur en bank fungerar.
– Du kan till exempel lova att när barnet sparat upp till 30 euro kommer ”föräldrabanken” att ge en belöning i form av fem euro. På det här sättet förstår barnen att ju mer och längre tid de sparar, desto mer växer pengarna.
Du som förälder kan också använda legobitarna eller stapeldiagrammen för att visa hur pengarna minskar när barnen väljer att handla godis eller leksaker, vilket också ger dig möjlighet att prata om pengar med barnen.
– Jag tycker också det är bra om vi som föräldrar låter det svida lite för barnen ibland. Vi är så snabba att tycka synd om våra barn och ge dem pengar när de behöver, men det kan vara viktigt för dem att lära sig att man inte kan ha råd med allt.
Jag tycker det är jätteviktigt att man som förälder förklarar för barnen att man inte har råd med allt.
Detsamma gäller att göra upp skulder med barnen, också när det känns som små summor för oss vuxna.
– Om barnet glömt sitt betalkort så kan vi som föräldrar vara snabba att betala för barnets del och sedan låta bli att be barnet betala tillbaka. Också om det handlar om en liten summa, är det viktigt för barnen att lära sig att ta ansvar över sin egen ekonomi och betala tillbaka den där summan på fem euro.
”Pappa har så här många euro på kontot”
Ett annat ypperligt tillfälle att snacka ekonomi är om ditt barn rakt ut frågar dig hur mycket pengar du har på ditt konto.
– Du kan svara precis som det är, men samtidigt passa på att förklara vad allt pengarna ska räcka till. På det här sättet förstår barnet att med pengar kommer ansvar och att alla pengar inte bara går till ”roliga” saker.
Istället kan man prata om behovet att spara pengar för elräkningen, och sedan förklara att ni därför låter bli att köpa chips men istället poppar popcorn, eller att ni inte åker till södern men ni åker till Sverige och handlar godis.
Maria Österåker om att förklara till barnen när föräldrarna inte har råd med allt.
Det är en sak att lära barnen hur de sparar och handskas med pengar, men hur ska du som förälder göra om pengarna inte räcker till? Hur förklarar du det för barnet utan att skapa ångest?
– Jag tycker det är jätteviktigt att man förklarar för barnen att man inte har råd med allt. Ibland måste man prioritera och ibland måste man anpassa det man köper enligt med vad man har råd med.
Det går ändå att göra på olika sätt, beroende på barnets ålder.
– Med riktigt små barn vill du undvika att det väcker oro eller att barnen börjar känna att de inte kan önska sig någonting. Istället kan man prata om behovet att spara pengar för elräkningen, och sedan förklara att ni därför låter bli att köpa chips men istället poppar popcorn, eller att ni inte åker till södern men ni åker till Sverige och handlar godis.
Maria betonar att det handlar om att presentera sparprojektet och billigare alternativ i form av roliga upplevelser.
– Många av oss gör våra barn en björntjänst, genom att ge dem så mycket när de egentligen skulle nöja sig med så mycket mindre.