Tjuvar stal elva katalysatorer från bärgningsfirman Frejborgs gård – polisen ser en stigande trend som nu nått Östnyland
Antalet katalysatorstölder ökar i östra Nyland. 15 fall har inträffat i år, elva av dem hos bärgningsfirman Frejborg i Borgå. Polisen rekommenderar bilfirmor och verkstäder att förvara bilar inomhus och installera övervakningskameror.
För två veckor sedan bröt sig tjuvar in hos bärgningsfirman Tor Frejborg i Ölstens och stal sammanlagt elva katalysatorer från bilar som stod parkerade på gården.
– Dom var till oss och hälsade på två nätter efter varandra. Första natten hade de rivit upp vårt staket och vi såg fotspår. Pojkarna kollade upp det och såg att vi haft påhälsning, säger Roger Frejborg.
Staketet åtgärdades men följande natt fick de besök igen.
– Då tog dom den lättare vägen och klippte ett hål på en och en halv kvadratmeter i staketet, så behövde de inte klämma sig emellan.
Enligt Frejborg utfördes stölden av elva katalysatorer på ett yrkesmässigt sätt.
– Dom visste vilka bilar som var lätta att komma åt och hade bra verktyg för de har haft någon sorts sax som de klipper av rören med medan en annan lyft upp bilen med domkraft. Det går på under en minut att ta en katalysator, säger Frejborg.
Tjuvarna sökte inte efter specifika bilmärken, utan plundrade katalysatorer från något äldre, bränsledrivna bilar av märkena Skoda, Volkswagen, Toyota, Audi och Mercedes.
– Det är ju från dom här som de stjäl nu för tillfället. Dom åker till och med på dagen omkring till parkeringsplatser där folk har bilar parkerade vid sin arbetsplats, så när du ska åka hem på kvällssidan och startar bilen så har den ett förfärligt liv och oväsen. Då har dom stulit katalysatorn medan du har varit på jobbet, säger Frejborg.
Kommissarie Olavi Merihaara vid Östra Nylands polisinrättning bekräftar en stigande trend av katalysatorstölder inom polisdistriktet, men också nationellt.
– Det här är ett relativt nytt fenomen som vuxit under de senaste två åren, men är också ett nationellt problem som Polisstyrelsen följer med, säger Merihaara.
I år har det inträffat sammanlagt 15 stölder eller försök till stöld i Borgå, varav 11 vid bärgningsfirman i Ölstens för två veckor sedan.
I fjol fick polisinrättningen sammanlagt 108 anmälningar varav fyra i Borgå. Anmälningarna omfattar både stölder och försök som gärningsmännen inte lyckats genomföra.
Merparten av stölderna har skett i Borgå, men Merihaara kan bekräfta enstaka stölder också i andra östnyländska kommuner.
Polisen har en uppfattning om vilka gärningsmännen är, men säger att enskilda personer sällan lämnar tydliga spår efter sig och därför är svåra att identifiera.
– De som handlar med katalysatorer och ädelmetaller och de som utför själva stölderna är en mycket brokig skara och representerar hela spektret av folk som behöver pengar. De vill ha byten som är lätta att komma över och snabbt omvandla till pengar, säger Merihaara.
Vid bilfirman Autosalpa i Borgå har man också erfarenheter av en katalysatorstöld på firmans gård sommaren 2022.
– Det var en bil från 2000-talets början och det är ju dom som har mest värdefulla katalysatorer. Motorerna på nyare bilar är så mycket renare vid drift att de inte behöver katalysatorer med så mycket ädelmetaller, säger Benjamin Hurmerinta som arbetar på verkstadssidan.
Hurmerinta har också kontaktats för information om priser på katalysatorer från äldre bilar.
– Två samtal under den senaste månaden av kollegor från försäkringsbolag i Borgå som ringt och frågat priser för att veta hur stor ersättning de ska betala ut till ägaren, säger Hurmerinta.
Polisen strävar efter att lokalisera platser där illegal handel förs för att kunna spåra vad som händer med katalysatorerna och hur många som förs utomlands.
Det är också svårt att spåra stulna bildelar som Frejborg förmodar förs utomlands.
– De här katalysatorerna som blir stulna åker nog söderut om Finska viken. Det finns ingen möjlighet för tull och polis att kolla upp alla bilar som åker iväg. Om du har 20–30 katalysatorer med dig och utav rätt sort så har du för 6 000 euro rakt där, säger Roger Frejborg.
Olavi Merihaara uppger att stölderna i huvudsak skett nattetid, och vid platser där bilar stått parkerade utan omfattande övervakning.
– Vi kan öka bevakningen och stoppa personer som rör sig med domkraft på industriområden nattetid och förbättra metoderna att upptäcka bilar som misstänks transportera katalysatorer. Men det är en mycket utmanande situation, säger Merihaara.
Därför har stölder inte skett vid till exempel anslutningsparkeringar eller parkeringshallar, där det ofta finns kameror eller livlig trafik som ökar risken att bli tagen på bar gärning.
Roger Frejborg uppger att polisen syns oftare i industriområdet.
– Dom har skärpt bevakningen här på vårt område, man ser dom åka här rätt ofta, säger Frejborg.
Vissa katalysatorer är mer värda
De mest attraktiva bilarna är bränsledrivna och mellan tio och tjugo år gamla. I deras katalysatorer kan det finnas ädelmetaller värda flera tusen euro.
– De har katalysatorerna som kom först är ju mer värdefulla för där finns mera ädelmetaller.
En eftertraktad bilmodell är Toyota Prius, eftersom dess katalysator har mest ädelmetaller.
– Det löses ju in sådana bilar bara för att katalysatorn är stulen, för en ny kostar kring 3 000 euro och följande bekymmer är att det inte finns av dom till få, säger Frejborg.
Om du ersätter en stulen katalysator med en som inte är modellanpassad och typgodkänd enligt europeiska direktiv löper du risk att den går sönder.
– Om du har en reserv som inte är original så funkar den ett halvt år och så börjar motorlampan lysa.
När kursen var som högst kunde man få 400 000 euro för ett kilo rodium
― kommissarie Olavi Merihaara
Polisen känner till att det finns en småskalig olaglig handel med katalysatorer i Finland, men i den stora handeln med bildelar lagenlig.
– Det finns köpare och återförsäljare av begagnade katalysatorer, men regelverket är väldigt strikt och kräver att aktörerna är lagliga, registrerade och kan styrka sin identitet och katalysatorernas äganderätt och bakgrund, säger Olavi Merihaara.
Förebyggande åtgärder
Etablerade återförsäljare uppger att till exempel bilfirmors och verkstäders gårdar, där fordon står länge parkerade utomhus, är lätta att bryta sig in på, i synnerhet om de befinner sig avlägset och saknar regelbunden övervakning.
– De rekommenderar att man ökar övervakningen och anlitar väktare, men det är på bilverkstadens eller bärgningsföretagets ansvar att anställa folk eller köpa deras tjänster och det ökar kostnaderna, säger Merihaara.
För att förebygga stölder kan företagare installera stark belysning, fler övervakningskameror och skyltar som varnar för dem samt diskutera med varandra om riskerna för inbrott.
Vid bilfirman Autosalpa i Borgå strävar man efter att skydda fordon med övervakningskameror och hålla dem bakom låsta stängsel och dörrar.
– Vi strävar efter att hålla våra bytesbilar och största delen av våra kunders bilar inomhus. Våra lånebilar står under ett tak bakom lås och bom. Dom bilar som råkar stå här framför verkstaden är sådana bilar som oftast står för att de inte är kördugliga, säger Benjamin Hurmerinta.
Även om polisen rekommenderar att man skyddar katalysatorn med en plåtbit som en bilmekaniker svetsar eller skruvar fast, är det inte en åtgärd Hurmerinta stöder.
– Du kan inte svetsa fast en bit plåt på en bil där strukturen är vad den är och du enligt lag inte får ändra på den.
Frejborg och Merihaara tror att situationen kommer att förändras i takt med att maskinparken förnyas och allt fler kör med el- eller hybridbilar och bränslefordon av nyare modell.
– Så länge vi använder bränslefordon så kommer stölderna nog att förekomma i någon mån då värdet på ädelmetallerna rodium och palladium är kring 120 000 euro per kilo. När kursen var som högst kunde man få 400 000 euro för ett kilo rodium, säger Merihaara.
Merihaara betonar att eftersom de återanvändbara ädelmetallerna behövs inom den inhemska produktionen av nya avgassystem så ligger det också i företagens intresse att katalysatorerna inte förs utomlands.
Tidningen Uusimaa var först ute med nyheten.