Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bokrecension: Staffan Bruuns thriller Vinet brinner är som en flaska Bordeaux med korkdefekt

Staffan Bruun.
Bildtext Författaren Staffan Bruun
Bild: Marcus Boman

Det har gått en tid sedan vi senast läst något om gamle skjutjärnsjournalisten Burt Kobbats bravader.

Den första boken, Club Domina, utgavs 1992 och den hittills senaste boken, Brutale Burt, kom ut 2014. Många trodde säkert att Burt Kobbat hade förpassats till de eviga jaktmarkerna och det inte en dag för tidigt. Men tji fick de.

Fråga mig inte varför seriens skapare Staffan Bruun ville skriva ännu en bok men nu, nio år senare, är det alltså dags för bok nummer tolv som heter Vinet brinner – en satirisk thriller som utspelar sig i framtiden. Upplägget är känt från de tidigare böckerna.

Klimatförändringen är ett faktum

Framtiden i Vinet brinner är ljus. Alltför ljus. Och därför också alltför hett. Klimatförändringen har ägt rum och Finland badar i en obarmhärtig sol. Det viktigaste klädesplagget är en hatt som man förvarar i frysen och tar fram när man ska gå ut. Ishatten finns också i en lyxversion med solceller som håller den och ens huvud svala dygnet runt.

Ni kan säkert tänka er hur hett det är i resten av Europa. Därför har Finland och den finska jorden blivit eftertraktad eftersom det är ett av de få länder där man ännu kan bedriva jordbruk.

Vi får i början följa med Luigi Bacerotti som har flyttat från Syditalien till Ingå där klimatet blivit optimalt för vinodling. Det här uppskattas inte alls av den nationalistiska grupperingen FJFH, en förkortning för Finsk Jord i Finska Händer, som gör allt för att göra livet surt för de utländska nybyggarna.

Bokomslaget till Staffan Bruuns deckare Vinet brinner (2023)
Bild: Förlaget

Samtidigt har klimataktivisterna under ledning av Bella Ranta vuxit sig riktigt stora. Civilt motstånd i stor skala sysslar de med, än så länge får man väl tillägga.

Den tredje gruppen som hotar samhällsfreden är de så kallade ovaccade. De har blivit andra klassens medborgare och har blivit utestängda ur de flesta sammanhang. De vaccade ombeds samtidigt att komma efter sin tionde spruta.

Efter det måste vi ta spruta också mot flygande holländaren, persiska mattan och danska skallen. Nu ska vi skyddas mot maumau. Tar det här aldrig slut?

ur Staffan Bruuns Vinet brinner

Burt Kobbat leder så här på äldre dagar ett debattprogram på Yle och har bjudit in antagonisterna till samtal. Som man kan tänka sig spårar debatten ur och en förment säkerhetsvakt får sätta livet till i ett frilansrum.

Polisen gånger två inkallas och sätter igång med sitt arbete: å den ena sidan kommissarie Soile Grahn från centralkriminalen och å den andra sidan skyddspolisens man Samuli Rotko.

En illegal vapenlast som hittades i en åländsk långtradare bakom ett parti likaså illegala vedeldade bastuugnar väcker samtidigt farhågor om ett kommande väpnat uppror av en av de olika aktivistgrupperna.

Korkdefekt

Egentligen är det här ett ganska så bra upplägg för en scifi-thriller. Men redan efter ett par sidors läsning får man en ganska obehaglig känsla: inte av storyn utan av sättet som den berättas på.

Staffan Bruun är i och för sig inte känd för ett överdrivet finlir i sina tidigare berättelser. Han använder hellre yxan än gåspennan för att teckna sina karaktärer. Också språket är allt som oftast rätt så grovt hugget.

Burt Kobbat tackade sin gäst och kallade in generalsekreteraren Taavi Sotamaa från aktionsgruppen Finsk Jord i Finska Händer. När gästen, som var klädd i brun kostym, brun slips och mörka solglasögon, slog sig ner zoomade kameran in Luigi Bacerotti som hatiskt stirrade på den äktfinska nationalistledaren.

ur Staffan Bruuns Vinet brinner

Det kändes kanske fräscht när han började med sina Kobbat-böcker i början av 90-talet. Han skrev dåförtiden på sätt och vis mot det intellektuella finlandssvenska etablissemanget som en litteraturens bad cop och många salongslejon och -lejoninnor höjde säkert indignerat sina ögonbryn.

Men det var då. Idag skriver vi år 2023 och nu känns allt det där hopplöst förlegat och, ja, unket.

Marionetter

Det sägs ofta att en författare måste älska sina figurer som hen har hittat på. Att hen måste vara deras apologet oberoende om karaktärerna är goda eller onda, smarta eller dumma, vackra eller fula.

Bruun gör inte det. Bruun gör sig lustig över sina karaktärer. Han försvarar dem inte utan hänger ut dem. Ja, ännu värre, han skrattar åt dem.

Dessutom skriver han med en ständigt närvarande och uttröttande cynisk underton som gör att man som läsare inte tror ett ord på det han skriver. Och därmed inte heller på det hans romanfigurer gör. De är ansiktslösa och utbytbara marionetter i Bruuns hänsynslösa spel med dem.

Allt och alla blir bara löjliga. Och förlöjligade. Det är inte alls roligt.

Här i Finland borde vi förstå att italienare och greker har en flertusenårig know-how när det gäller att bygga hållbara ruiner. Den kunskapen har inte vi. En annan sorglig historia är Nådendal Notre-Dame, kyrkan ser mera ut som en bingohall än en katedral för att inte tala om Björneborgs Buggenheimmuseum som fyllts med värsta sortens hötorgskonst.

ur Staffan Bruuns Vinet brinner

Och på tal om det roliga borde man ännu säga några ord om hans humor. Staffan Bruun är ju inte bara känd som journalist och deckarförfattare utan också som en av programledarna i Radio Vegas långkörare Fritt fram, ett satirprogram som sänds varje lördag.

Tillsammans med sin vapendragare, tillika tidigare Hbl-journalisten Stefan Lundberg, häcklar de i programmet än den ena, än det andra.

Staffan Bruun och Stefan Lundberg
Bildtext Stefan och Staffan i farten

Med exakt samma ”humor” som Bruun använder sig av i Kobbat-böckerna. Det finns säkert många som tycker om den här sortens humor, annars skulle inte programmet har sänts i otroliga 34 år.

Det kan hända att den här sortens cyniska grabb- och gubbhumor gör sig ännu bra i radion men i tryck har den sett sina bästa år. Staffan Bruuns Vinet brinner är ett bra exempel på det.