Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kontroversiellt förslag om vargjakt till slutlig riksdagsbehandling

Uppdaterad 24.02.2023 09:37.
Varg går i snö.
Bild: Juha Metso / AOP

Jord- och skogsbruksutskottet kom till skott om kontroversiellt förslag på vargjakt. Enligt förslaget ska det bli lättare att få dispens för stamvårdande jakt på varg.

Jord- och skogsbruksutskottet har blivit klart med ändringsförslaget av jaktlagen, vilket i praktiken innebär att det ska bli lättare att få dispens för stamvårdande jakt av varg.

Ändringen av jaktlagen grundar sig på ett medborgarinitiativ som riksdagen röstade om i oktober 2022. Då röstade en klar majoritet av ledamöterna för att medborgarinitiativet skulle förverkligas.

Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP), medlem av utskottet, är nöjd.

– Betänkandet ger en klar signal på hur vi vill att vår vargpolitik skall se ut i framtiden. Jag hoppas vi hinner behandla ärendet färdigt i plenum under den här regeringsperioden, säger Norrback.

De Gröna purkna på Centerns agerande i utskottet

Riksdagsledamot Satu Hassi, som också sitter i jord- och skogsbruksutskottet, uttrycker sin besvikelse över Centerns agerande i utskottet.

– Centern ville inte följa riksdagens uttalande i höstas, utan drev tillsammans med högeroppositionen på att utskottet skulle komma med helt nya direktiv till domstolarna, säger hon.

Enligt Hassi ville oppositionspartierna och Centern att man ska kunna avliva en hel vargflock i stället för enskilda individer, om en så kallad varghund ingår i flocken.

En korsning mellan varg och hund har i Finland ansetts vara en skadlig invasiv art vars förökning med vargen är ett hot mot vargens genetiska renhet.

Sällsynt kaotisk beredning

Beredningen av förändringen av jaktlagen har varit sällsynt kaotisk under de senaste dagarna. I går lämnade SDP och Vänsterförbundet utskottsmötet med slutresultatet att oppositionspartierna tillfälligt hade en majoritetsposition i utskottet.

Enligt riksdagens arbetsordning ska utskotten inte fortsätta beredningen av ärenden om det uppstår situationer då oppositionspartierna tillfälligt är i majoritet. Följaktligen avbröts utskottsmötet på onsdagen men på torsdagen kom man äntligen till skott.

Nu är det riksdagens talmanskonferens som fattar det slutliga beslutet om när ärendet tas upp till omröstning. Absolut deadline är fredag nästa vecka, efter det avslutas riksdagen för valkampanj.