Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ahonen snubblande nära att slåss om finalplats – VM-titlarna i sprint till Norge och Sverige

Uppdaterad 23.02.2023 19:07.
Se då Ville Ahonens chanser grusas i VM-semifinalen! - Spela upp på Arenan

Ville Ahonen avancerade till semifinal i herrsprinten vid Planica-VM. Han var den enda finländaren som tog sig vidare från kvartfinalerna. Guldmedaljerna vann Klæbo på herrsidan och Sundling på damsidan.

Stortävlingsdebutanten Ville Ahonen slutade på tionde plats i herrsprinten vid skid-VM i slovenska Planica.

28-åriga Imatrabon var 25:e efter kvalet och tog sig vidare från kvartfinalskedet på tid. Han åkte i det första heatet där han slutade trea, en tiondel från direkt avancemang. I de resterande fyra heaten var det endast en av treorna som var snabbare, vilket räckte för att ta Ahonen till semifinal.

I semifinalen tappde Ahonen terräng då han blev i kläm bakom norrmannen Erik Valnes som snubblade. Då kunde resten av klungan dra i från.

– Sett på förhand är slutplaceringen säkert i överkant, men det grämer trots allt. I kvalet hade jag kanske överladdning, men sedan blev åkningen bara bättre. Nu ska jag jobba vidare så jag inte hamnar illa till då någon framför mig ramlar, sa Ville Ahonen i Yles intervju efter tävlingen.

Yle Sportens analys från Planica efter VM-premiären – Matias Strandvall: Galet hur överlägsen Klæbo kan vara - Spela upp på Arenan

Niilo Moilanen var nionde snabbast i kvalet. Moilanen åkte i det sista kvartfinalheatet och var på första plats, men hans förhoppningar om en semifinalplats rök efter en krock med Sveriges Johan Häggström.

Guldet i tävlingen vanns av Norges Johannes Klæbo med dryga två sekunders marginal till de följande. Landsmannen Pål Golberg tog silver efter målkamerakoll mot franska Jules Chappaz.

Herrsprinten, klassisk stil

Fyrdubbelt svenskt i damsprinten

I damsprinten gick allt Sveriges väg då deras åkare kammade hem de fyra första placeringarna i tävlingen.

Jonna Sundling vann guld före Emma Ribom. Bronset vanns av Maja Dahlqvist som var snäppet snabbare än Linn Svahn. Hela kvintetten ryckte ifrån sina norska utmanare i en uppförsbacke ungefär halvägs in i loppet.

Alla fem kvartsfinalheat och två semifinaler hade en svensk vinnare. Den enda svenskan att missa finalen var Johanna Hagström.

Alla finländska damer klarade heaten, men blev utslagna i kvartsfinalerna.

Damsprinten, klassisk stil

Diskussion om artikeln