Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

KPO planerar stora investeringar – nytt hotell i Karleby och varuhus i Vasa

Människor i ett varuhus.
Bildtext Förra våren öppnades KPO:s senaste storsatsning, Prisma i Liselund i Vasa.
Bild: Mirva Ekman / Yle

Handelslaget KPO ämnar göra investeringar för tiotals miljoner euro i Mellersta Österbotten och Österbotten. De största projekten är ett nytt hotell i Karleby och ett Sokos-varuhus i Vasa.

Förra året var ett rekordår för handelslaget KPO vars försäljningssiffror landade på en dryg miljard euro. Det var en ökning med över 100 miljoner euro i jämförelse med året innan.

Den största andelen kom från dagligvaruhandeln och som god tvåa bränsleförsäljningen, som stod för en knapp femtedel av försäljningen.

KPO:s verksamhetsresultat var ändå aningen sämre än året innan på grund av kriget i Ukraina och investeringar. Handelslaget kunde ändå skriva upp ett överskott på 30 miljoner euro. Investeringarna uppgick till 22,6 miljoner euro.

Vd Kim Biskop tror att försäljningen kommer att hållas på en positiv nivå även i år, men resultatet kan bli aningen sämre. Orsaken är betydande investeringar och att kunderna hellre köper produkter i billigare prisgrupper.

Nytt hotell i Karleby

Investeringarna kommer jämfört med förra året att minst fördubblas, till ungefär 50 miljoner euro. Bland annat kommer ett nytt hotell för tiotals miljoner euro att byggas i Karleby inom de närmaste åren.

KPO har redan från förr ett hotell i Karleby, men Biskop ser att det finns ett behov för flera rum.

– Största orsaken är att det i Karleby inte finns tillräckligt med högklassiga inkvarteringslokaler för arbetsresenärer som övernattar under vardagarna.

KPO räknar med att efterfrågan ökar i framtiden i och med storprojekt och industrins investeringar.

– Karleby idrottspark som ska stå klar inom de närmaste åren kommer att ge staden mer evenemang och behov av inkvartering speciellt för helger.

Enligt Biskop kunde hotellet enligt en ambitiös tidtabell stå färdigt, åtminstone delvis, redan i slutet av 2025.

Det finns flera alternativ för var hotellet kunde byggas, men Biskop vill inte avslöja något om platsen. Han säger att man ändå prioriterar centrumområdet.

Stora projekt på gång även i Vasa

Vasaborna lämnas inte heller tomhänta. Efter en paus på 25 år ska staden igen få ett Sokos-varuhus. KPO bygger varuhuset i befintliga utrymmen i centrum.

Var exakt varuhuset ska placeras avslöjas inte, men invigningen kan ske redan om ett år.

Dessutom ska så väl interiören som exteriören renoveras i Original Sokos Hotel Royal.

Tornbyggnaden från 1980-talet ska förnyas under det här året. Invigningen för det förnyade hotellet kunde äga rum om ungefär ett år.

Artikeln är en översättning av finska Yles artikel Osuuskauppa KPO:lla on suuria investointisuunnitelmia: Kokkolaan uusi hotelli ja Vaasaan jälleen Sokos skriven av Heini Holopainen. Översättning och bearbetning Juho Teir.