Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fallen i lösa snön i Planica var tunga – svenska kritiken mot VM-debutanten Niilo Moilanen efter stavbrott: ”Pisstråkigt – det var hans fel”

Se då Niilo Moilanens VM-sprint tar slut - Spela upp på Arenan

Många åkare fick smaka på den slovenska snön. Och flera var riktigt frustrerade efter att VM-drömmar krossades. Nu frågar sig många varför en av de svenska herråkarna inte diskades.

VM-sprinten i Planica bjöd på svensk damdominans och Johannes Høsflot Klæbo i storform, men nästan lika mycket handlade om alla fall och incidenter i den lösa snön.

Ville Ahonen, Finlands bästa för dagen, åkte på en släng av den sleven när Erik Valnes stupade rakt framför honom. Liknande öden gick flera åkare till mötes.

Jasmi Joensuu och Niilo Moilanen var bäst av finländarna i kvalet, men hamnade illa till i kvartsfinalerna. Joensuu föll i en uppförsbacke, medan Moilanen hakade ihop med svensken Johan Häggström som bröt staven.

– En enorm besvikelse. Jag var laddad och så slutade det så här illa. Det känns oerhört tungt då man inte fick visa vad man kan. Våra skidor gick ihop på banans mest kritiska punkt, säger Moilanen till Yle.

Svensken: ”Hans fel”

Från svenskt håll var det inga muntra miner. Snarare en klar frustration mot 21-åriga VM-debutanten Moilanen.

– Vi hade loppet under kontroll, jag och Moilanen, vi hade inte behövt strula till det med varandra. Nu försökte han skejta ut mot mig och då blir båda drabbade. Extra mycket när vi ligger bra till. Det är pisstråkigt när han ligger bra till, säger Häggström enligt Sportbladet.

Sportbladet: Vad sa du till Moilanen efteråt?

– Jag sa att det var hans fel och att det var sjukt onödigt.

Svensk åkare undvek diskning

Finländarna var långt ifrån ensamma att ha problem i spåret.

Svensken Edvin Anger var en favorit som rasade ihop i sin kvartsfinal. Han fick ta på sig missödet själv.

– Man ligger ner på en tiondel och då är det kört. Man vet att det handlar om halva sekunder för att gå vidare. Och ramlar man så finns det ingenting att göra på slutet. Det är löst i spåret och man spänner sig lite grann då, säger Anger till SVT.

Se då Marcus Grate knuffar omkull en norsk åkare - Spela upp på Arenan

Mest omtalat blev uttåget för norrmannen Håvard Solås Taugbøl. Han körde ihop med Marcus Grate och de allra flesta var rörande överens om att svensken skulle diskas – bland annat Yle Sportens expert Matias Strandvall.

Så gick det inte.

– Jag upplever att det finns en lucka på innern. Om jag inte går på den luckan ska jag inte stå på start heller, man måste gå på de tajta luckorna. I sprint handlar det om att gå på lite instinkt, säger Grate till SVT.

På reprisbilderna ser man hur Grate ger norrmannen en knuff. Enligt NRK var det en upprörd Taugbøl som var i målområdet.

– Det är jävla irriterande att han åker på det sättet för att ta sig vidare. Det är tråkigt och jag är förbannad, säger Taugbøl.

Norska tränaren Eirik Mygr Nossum säger att det är en solklar diskning. Han får också understöd av förra storstjärnan Therese Johaug, numera expert på NRK.

– Han har laddat upp med många tusen träningstimmar, men så blir han knuffad. Det är brutalt, säger hon.

Diskussion om artikeln