Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Alla får inte plats i Språkbadsskolan i Jakobstad: ”Ett systemfel som behöver åtgärdas”

Uppdaterad 24.02.2023 10:08.
Kvinna i svart jacka tittar in i kameran.
Bildtext Johanna Häggs yngsta son fick inte plats på språkbadsskolan i Jakobstad.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Trebarnsmamman Johanna Hägg önskar att man kunde ta in en tredje grupp till Språkbadsskolan i Jakobstad. Enligt bildningsdirektör Jan Levander skulle det innebära att man kan tvingas dra in skolor.

Den här veckan har de som har ansökt om plats i Språkbadsskolan i Jakobstad fått besked. Och som vanligt är det betydligt fler som är intresserade än vad det finns lediga platser.

Johanna Hägg har tre pojkar, varav den yngsta inte fick plats i Språkbadsskolan. Sonens två äldre bröder går båda i Språkbadsskolan.

– Jag var en av de besvikna föräldrar som fick veta att vårt barn har hamnat på kölistan till språkbadet och i vårt fall hade vår kille maximal otur och hamnade på plats nummer 17 av 18. Det är ganska kört för vår del med språkbadet.

För Hägg är det ovärderligt att hennes barn får lära sig finska i Språkbadsskolan.

– För mig som alltid har kämpat med finskan så är det helt fantastiskt att se att mina pojkar inte är rädda att prata finska överhuvudtaget. Det faller sig helt naturligt för dem.

– Det är en fantastisk skola och jag skulle gärna önska att min tredje kille skulle få gå där.

Språkbadsskolan i Jakobstad.
Bildtext Den nya Språkbadsskolan i Jakobstad stod klar 2020.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Cirka 60 söker, kring 40 får plats

Intresset för språkbadsskolan är stort och varje år är det ett tjugotal som blir utan plats i skolan. Det är lotten som avgör, inte ens syskon till elever som redan går i skolan har någon förtur.

– Jag tycker ändå att man har försökt göra det så rättvist som möjligt. Man har ett lotteri och lotterisituationen filmas så att om det är någon förälder som funderar hur det går till så har man rätt att kolla det.

– Alla gör nog säkert så gott de kan, men nu är det ett systemfel som behöver åtgärdas.

Det som Hägg undrar är varför man inte kan starta flera grupper, då intresset för Språkbadsskolan år efter år är stort.

– Vi har frågat varför man inte kan starta en tredje klass som skulle språkbada till finska i och med att det är så här många varje år, men dår får man ett lite svamligt svar om att man inte kan tömma svenska skolorna här i staden.

– Det tycker jag är ett extra märkligt argument just i år när man planerar svenska skolnätet i Jakobstad och hur det ska se ut framöver. Nu borde det vara perfekt läge att reda upp det här en gång för alla.

Bildningsdirektör: Vi vill inte dra in fler skolor

Skolnätet i Jakobstad har diskuterats länge och i vår fattar staden ett beslut om hur det ska se ut i framtiden. Enligt bildningsdirektör Jan Levander har Språkbadsskolan ändå varit rätt fristående från den diskussionen.

– Vi har en årskull på svenska som är cirka 120 elever, så det är inte långt ifrån hälften som går i språkbad. Vi har tre svenska lågstadier som delar på de övriga eleverna, konstaterar Levander.

Språkbadsskolan i Jakobstad är den enda i Finland som erbjuder språkbad både till finska och till svenska. I nuläget tar man in två grupper till det finska språkbadet och en till det svenska.

En man som står i en korridor.
Bildtext Bildningsdirektör Jan Levander vill inte ställa språkbadet mot den vanliga undervisningen.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Genom åren har det diskuterats om man borde sätta in en tredje grupp som språkbadar i finska, men en sak som ställer till det är att den nya skolan som stod klar 2020 är full. Enligt Levander är det ingen enkel sak att lösa.

– Det leder till att vi ska dra in flera skolor och att dra in skolor är ingen trevlig process. Då ställs språkbadet mot en allmän undervisning och skolindragningarna går sällan smidigt. Det har vi nog tyvärr lång erfarenhet av i Jakobstad.

Ingressen är uppdaterad och bilder tillsatta 24.2.2023 klockan 10.08.

Diskussion om artikeln